‘Odluka slovenskog suda samo dodatno štiti Mercator’

Autor: Jadranka Dozan , 17. srpanj 2017. u 22:00
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Opovrgnuta medijska tumačenja odluke ljubljanskog suda oko Agrokora i priznavanja postupka zbog insolventnosti.

Okružni sud u Ljubljani odobrio je zahtjev Agrokora za priznavanjem statusa stranog pravnog subjekta u postupku insolventnosti, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji. No, informaciju su ‘nadogradili’ tumačenjima koja su istoga dana demantirali slovenski pravni stručnjaci, ali i Agrokorova izvanredna uprava.

Ukratko, vijest je medijski prezentirana na način da ta sudska odluka znači da Mercator zapravo dolazi pod hrvatski lex Agrokor te da povjerenik Ante Ramljak time dobiva ovlasti da “može i prodavati udjele u Mercatoru”. Slovenskoj vladi bliski pravni eksperti na javnom su radiju objasnili da odluka suda nema nikakva utjecaja na pravni položaj Mercatora u Sloveniji, pa tako ni na tamošnji posebni zakon (lex Mercator) donesen zbog krize Agrokora, a radi sprječavanja financijskog iscrpljivanja slovenske kompanije.

Slično objašnjenje stiglo je i iz Agrokora. “Odlukom okružnog suda u Ljubljani o priznavanju postupka zbog insolventnosti ništa se ne mijenja u praksi upravljanja Mercatorom, kao ni u pravima i ovlastima izvanrednog povjerenika Agrokora u odnosu na Mercator. Jedina promjena koju ta odluka nosi je podizanje razine zaštite Mercatora u smislu da ona štiti kompaniju od eventualnih pokušaja vjerovnika da svoj dug naplate iz Agrokorova vlasništva u Mercatoru u Sloveniji”. U očitovanju podcrtavaju i kako ta odluka ni na koji način ne utječe na primjenu slovenskog zakona za poduzeća od sistemskog značenja temeljem kojeg je u Upravu Mercatora imenovan i jedan izvanredni član Uprave koji nadgleda sve poslovne transakcije s matičnim koncernom Agrokor. “Mercatorom kao i dosad upravlja njegova Uprava, sa svim ovlastima i odgovornostima, dok povjerenik Agrokora kao predstavnik vlasnika predsjeda Nadzornim odborom Mercatora“, zaključuje se u priopćenju. jd     

Komentirajte prvi

New Report

Close