Odluka o smanjenju plaća izaziva nezadovoljstvo i ogorčenje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. veljača 2013. u 16:04
Predsjednik Sindikata Preporod Zeljko Stipic. Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Današnja odluka Vlade o smanjenju svih plaća u javnim službama, pa i prosvjetarskih, za 3 posto slična je odluci od 19. srpnja 2012. o smanjenju učiteljskih i nastavničkih plaća za 3, 5, 7 i 9 posto.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić reagirao je danas na odluku Vlade o smanjenju plaća u javnim službama otvorenim pismom premijeru Zoranu Milanoviću u kojemu ističe da ta odluka izaziva i nezadovoljstvo i ogorčenje prosvjetara. Današnja odluka Vlade o smanjenju svih plaća u javnim službama, pa i prosvjetarskih, za 3 posto slična je odluci od 19. srpnja 2012. o smanjenju učiteljskih i nastavničkih plaća za 3, 5, 7 i 9 posto, ali se ocjene zaposlenih u školama na ta smanjenja uvelike razlikuju, piše Stipić ističući da je reakcija na prvo smanjenje bila uglavnom nezadovoljstvo, dok današnja odluka izaziva i ogorčenost prosvjetara.

Ljetošnja odluka dočekana je s nezadovoljstvom jer "nitko tada od predstavnika vlasti nije nijekao samu činjenicu smanjenja plaće", dok su "podsmjeh i prezir među prosvjetarima izazvala tek naknadna neuvjerljiva objašnjenja kako drugog izlaza nije bilo i kako je jedina krivnja na trojici nerazumnih sindikalista", stoji u Stipićevu pismu. "Vladom koja smanjuje plaće razumljivo su nezadovoljni svi oni kojima se plaće smanjuju, no Vlada koja niječe smanjenje plaća ili ga čak proglašava 'povećanjem' može, kod onih na koje se to odnosi, dodatno izazvati samo i jedino duboku ogorčenost", ističe Stipić.

Ovom odlukom, dodaje, plaće za ožujak bit će iste ili smanjene u odnosu na plaće za veljaču za tri četvrtine zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. "Jednoj četvrtini plaće će porasti u rasponu od 50 do 150 kuna. No, svima onima kojima će, odlukom Vaše Vlade o povećanju visine koeficijenata, plaće sada neznatno rasti, Vaša je Vlada, u proteklih osam mjeseci, iz novčanika izvukla između četiri i 6 tisuća kuna", ističe Stipić.

Na kraju dodaje kako Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod poziva Vladu da govoreći o školstvu izbjegava riječ "povišica" kojom Vlada zamagljuje pravo stanje stvari, prikriva istinu, ali i dodatno ponižava, vrijeđa i omalovažava sve zaposlene u osnovnim i srednjim školama.

Komentirajte prvi

New Report

Close