Odlični rezultati u sektoru vodnog gospodarstva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. ožujak 2015. u 15:27
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

U sektoru vodnog gospodarstva bilježe su odlični rezultati, poput sto postotnog iskorištenja EU sredstava te dobra priprema za iduće razdoblje, istaknuo je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na svečanosti obilježavanja Svjetskog dana voda u Hrvatskim vodama.

U sektoru vodnog gospodarstva bilježe su odlični rezultati, poput sto postotnog iskorištenja EU sredstava te dobra priprema za iduće razdoblje, istaknuo je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na svečanosti obilježavanja Svjetskog dana voda u Hrvatskim vodama.

Kazao je i kako su sredstva koja će u sljedećem razdoblju biti na raspolaganju iz EU fondova za taj sektor vrlo izdašna te je siguran da su Hrvatske vode, ali i jedinice lokalne samouprave spremne na sve izazove, na cijeli set novih projekata i gradilišta, koji će biti na neki način pokretač cjelokupnog gospodarstva.

Direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić je istaknuo kako je u zadnje tri godine Hrvatska sa 84 posto došla na 94 posto mogućnosti priključenja na vodoopskrbni sustav.

Cilj je, kako je rekao, da svako naselje veće od 50 stanovnika ima osigurane dovoljne količine zdravstveno ispravne vode.

Plišić je naveo kako se u Hrvatskoj prosječno troši 120 litara vode po stanovniku na dan, što je zadovoljavajuća razina, uzme li se u obzir da oko 700 milijuna ljudi u svijetu nema pristup izvorima pitke vode.

Kako bi se sačuvala kvaliteta vode za piće, za navodnjavanje, za industriju, treba izgraditi sustave kanalizacije i sustave za obranu od otpadnih voda, rekao je Plišić.

Napomenuo je i znatna ulaganja u vodni sektor koja su u posljednje vrijeme povećana sa 500 milijuna kuna na više od milijardu kuna, a u idućem razdoblju će ići i na 1,5 milijardi kuna godišnje korištenjem sredstva EU fondova.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić je istaknula kako su Hrvatske vode jedna od rijetkih tvrtki koje su imale dobre projekte, koji su bili spremni za realizaciju i onog trenutka kada su se otvorili EU fondovi bili su spremni i projekti za te fondove.

Kazala je kako je voda veliko bogatstvo koje imamo i moramo paziti da naš razvoj bude održiv, da balansiramo ulaganja u određene industrijske kapacitete, ali isto tako štitimo okoliš, prvenstveno vodu. Jer voda je veliko bogatstvo, svakim danom imat će sve veću cijenu i treba to znati čuvati, rekla je Opačić.

Svečanosti obilježavanja Svjetskog dana voda nazočio je i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko koji je u izjavi novinarima rekao kako je Sabor samo za vode kao prirodni resurs osnovao nacionalno vijeće.

Nemamo nacionalno vijeće ni za šume ni za rudno blago niti za nacionalne parkove, ali imamo za vodu. Stav tog vijeća je da se prihod od voda vraća u zaštitu voda, kazao je Leko te dodao kako se nada da ćemo u sljedećem desetljeću imati nacionalni konsenzus vezano za uređenje sistema navodnjavanja u Hrvatskoj.

Ovogodišnji moto Svjetskog dana voda – 22. ožujka – je Voda i održivi razvoj, a povezana je s milenijskim ciljevima razvoja UN-a, odnosno izravno s Osiguranjem održivosti okoliša, ali i s UN-ovim akcijskim planom desetljeća "Voda za život" kojemu je 2015. zadnja godina za ostvarenje i provođenje zadanih ciljeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close