Odličan prosinac potvrdio rekordnu turističku godinu čiji prihodi bi mogli premašiti 8 milijardi kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. veljača 2017. u 10:55
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

S podacima za prosinac zaokružena je statistika na razini cijele prošle godine potvrđujući iznimne rezultate, ističu analitičari RBA.

Snažan rast turističkih fizičkih pokazatelja pokazuje kako bi ukupni prihodi od hrvatskog turizma, koje evidentira bilanca plaćanja, u 2016. mogli značajno premašiti razinu od 8 milijardi eura, procjenjuju analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA). 

Jučer objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o kretanju fizičkih pokazatelja u turizmu u prosincu potvrdili su, naime, još jednu rekordnu turističku sezonu dodatno podržanu i uspješnim rezultatima turističke posezone, navodi se u analizi RBA, objavljenoj u utorak.

Prema podacima DZS-a, broj ukupnih turističkih dolazaka u prosincu premašio je 287 tisuća, što je 24,3 posto više u odnosu na isti mjesec godinu dana prije, dok je broj noćenja porastao za 25,3 posto, na otprilike 594 tisuće.

S podacima za prosinac zaokružena je statistika na razini cijele prošle godine potvrđujući iznimne rezultate, ističu analitičari RBA.

Navode da je u 2016. ostvareno gotovo 16 milijuna dolazaka, što predstavlja rast od 8,7 posto u odnosu na 2015. godinu, Rast se zahvaljuje povećanju broja dolazaka i stranih, za 8,9 posto, i domaćih turista, za 7,7 posto.

Također, u 2016. ostvareno je preko 78 milijuna  noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine rast za preko 6,4 milijuna noćenja ili 9 posto, pri čemu su 92,5 posto noćenja ostvarili strani turisti. Pritom su i domaći i strani turisti ostvarili godišnji rast noćenja od 9,6, odnosno 2 posto.

"Snažan rast fizičkih pokazatelja u turizmu ukazuje kako bi ukupni prihodi od turizma koje evidentira bilanca plaćanja u 2016. mogli značajno premašiti razinu od 8 milijardi eura", ističu analitičari RBA.

Dodaju i to kako već objavljeni podaci o kretanju trgovine na malo u prošloj godini potvrđuju prelijevanje pozitivnih učinaka dobrih rezultata u turizmu i na ostale sastavnice BDP-a, osobito osobnu potrošnju.

"I u godini ispred nas očekujemo još jednu uspješnu turističku sezonu, uz nastavak pozitivnih trendova u broju turističkih dolazaka i ostvarenih noćenja. Ipak, nakon rekordne 2016., očekujemo nešto blaže pozitivne stope rasta", zaključuju analitičari RBA. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ovo je bilo namjerno , i zato pad !

…premašiti 8 milijardi kuna! Moš mislit! Poslovne novine ne razlikuju euro od kune.

New Report

Close