‘Odlagalište ne utječe na pojavu malignih bolesti’

Autor: Agencija VLM , 21. listopad 2012. u 11:39
Branko Šalamon (PXL)

Zavod nema nikakvih pokazatelja koji bi govorili da stanovništvo Totovca obolijeva zbog odloženog smeća, ističe Šalamon.

Podaci Zavoda za javno zdravstvo pokazuju da nema pojačanog obolijevanja mještana Totovca koji žive u blizini odlagališta otpada, uvjerava čakovečki gradonačalenik Branko Šalamon zabrinute građane.

Mještani Totovca već se duže vrijeme žale na povećani broj oboljenja od malignih bolesti, što povezuju s blizinom odlagališta na koje se dovozi otpad iz velikog dijela Međimurske županije. "Nakon zbora  mještana zatražio sam od Zavoda za javno zdravstvo odgovor je li to točno. Zavod nema nikakvih pokazatelja koji bi govorili da stanovništvo Totovca obolijeva zbog odloženog smeća", ističe Šalamon. Mještani su predložili da se uvede sustav stalne kontrole kvalitete življenja oko deponija, no provođenje takve analize je, upozorava Šalamon, prilično skupo, a teško je prognozirati krajnjji rezultat.

"Neodgovorne izjave pojedinaca koji olako daju izjave mogu izazvati paniku i strah, pa bi trebalo povesti o tome računa jer to spada u i sferu kaznene odgovornosti", rekao je gradonačelnik koji ne zna iznose li pojedini mještani osobna mišljenja ili govore s ciljem da Grad dodatno poveća naknade za trpljenje i obeštećenje vlasnika zemljišta u krugu od 500 metara, koje zbog deponija gubi na cijeni. Dio mještana ne vjeruje istraživanjima kakvoće zraka jer je, ističu, Gradu u interesu da deponij bude otvoren do završetka sanacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close