Odgođena skupština dioničara Sunčanog Hvara

Autor: Marija Brnić , 18. prosinac 2014. u 22:01
Gordana Tomičić, predsjednica uprave hvarskog hoteljera/Borna Filić/PIXSELL

Država i Orco i dalje bez dogovora oko arbitraže.

Rješavanje financijskog spašavanja Sunčanog Hvara kroz predstečajnu nagodbu odgođeno je za idući tjedan, u ponedjeljak, pa je i izvanredna skupština dioničara na kojoj su jučer trebale biti usvojene odluke temeljene na dogovoru vjerovnika odgođena za 14. siječnja.

U ovom trenutku još uvijek je neizvijesno kako će se rasplesti ova trakavica koja zapravo traje već godinama. Samo rješenje financijske krize hvarskih hotela zapravo je usuglašeno između glavnih vjerovnika, ujedno i glavnih dioničara, – Orco grupe i Prime Tourist Resortsa, te države, ali je zapelo je u njihovom nepopuštanju oko problema arbitražnih postupaka. Njih međusobno vode Orco i država, s time da država ne pristaje prihvatiti nagodbu dok obje strane ne odustanu od arbitraža i time učvrste povjerenje nužno za provedbu nagodbe, dok čelnik Orca Radovan Vitek arbitražu i predstečajni postupak vidi kao dva odvojena procesa.

"Time out" u postupku, prema službenim informacijama iz Sunčanog Hvara, zatražila je država, a kako saznajemo, Vlada bi danas na izvanrednoj sjednici trebala prihvatiti odluke o rješenju slučaja i daljnjim odlukama za Sunčani Hvar. U Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom jučer tek kratko poručuju kako je dodatni rok bio potreban radi dogovora vjerovnika. Poznat je čvrst stav predstojnika DUUDI-a Mladena Pejnovića da nema nagodbe ukoliko se Orco i država ne dogovore oko arbitraža. Pa i po cijenu neuspjeha nagodbe i otvaranja stečaja nad Sunčanim Hvarom. Nadaju se, ipak, u DUUDI-ju da će postići dogovor o spornoj točki u odnosima. "Orcu je od početka u interesu bilo spašavanje Sunčanog Hvara, no trenutno ne bismo željeli ništa prejudicirati. Bilo bi nam drago kada bi se postigao dogovor među najvećim vjerovnicima, te potvrdio novi plan financijskog restrukturiranja koji omogućauje daljnje poslovanje i razvoj Sunčanog Hvara", kratko su nam jučer poručili iz Orca.

 Gordana Tomičić, predsjednica uprave hvarskog hoteljera, upozorila je pred desetak dana da je Sunčani Hvar kompanija od strateškog i posebnog interesa Hrvatske, te je teško vjerovati da predstavnici države ne bi prihvatili glasovanje o planu u kojem su i sami sudjelovali te na taj način ugrozili opstanak Sunčanog Hvara, a samim time i kontinuitet turističkog razvoja cijele destinacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close