Odgođena liberalizacija tržišta plina

Autor: Darko Bičak , 28. veljača 2017. u 22:00
Premijer Andrej Plenković/Patrik Macek/PIXSELL

Vlada odlučila da će cijena za građanstvo ostati ista i nakon 1. travnja.

Iako je 1. travnja trebala na snagu stupiti liberalizacija tržišta plina za kućanstva, jučerašnjom odlukom Vlade odgođena je do daljnjeg.  

Vlada je na telefonskoj sjednici donijela odluku da je HEP, kao veleprodajni opskrbljivač, dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstvo.  "Sukladno naputku predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Ministarstvo zaštite okoliša i energetike obavilo je razgovore sa svim dionicima koji sudjeluju u strukturi cijene plina, a temeljem danas donesene odluke, cijena plina za kućanstva od travnja ostaje ista", stoji u priopćenu Vlade.  

Već su ranije, tijekom jučerašnjeg dana i predsjednik Vlade Andrej Plenković, a i predsjednik Sabora Božo Petrov,  komentirali da cijena plina neće rasti i svaki od njih pojedinačno je preuzeo zasluge za to. Ovakva je odluka bila i očekivana  s obzirom na predstojeće lokalne izbore te se val poskupljena želi odgoditi barem do kraja svibnja. Što konkretno ovo kratko priopćenje znači nije jasno nikome. Iz HEP-a i Ine do zaključenja ovog izdanja nisu htjeli komentirati Vladinu odluku pravdajući se nedostatnim informacijama.  

Miljenko Šunić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin kaže da zasad nije sasvim jasno znači li ova odluka da je Vlada dobila dopuštenje iz Bruxellesa da odgodi liberalizaciju, ili je pak, zbog političkih razloga i izbora, odlučeno da se razlika u cijeni prevali na HEP i Inu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close