‘Da je bilo sluha za naš projekt, šteta od poplava je mogla biti manja’

Autor: Darko Bičak , 15. srpanj 2014. u 11:57
Zvonko Biljecki, vlasnik tvrtke Geofoto/Daniel Kasap/PIXSELL

Koristeći postojeće baze podataka, te određene baze Hrvatskih voda točno se mogu predvidjeti kritične točke uvjereni su u tvrtki Gefoto.

Za 10 milijuna eura mogle su se predvidjeti i daleko smanjiti razorne posljedice nedavnih poplava u Slavoniji, tvrdi Zvonko Biljecki, vlasnik tvrtke Geofoto koja je još prije 3,5 godine dala Hrvatskim vodama prijedlog za izvođenje projekta geoinformacijskog sustava prevencija poplava.

Naime, kako kaže Biljecki, koristeći postojeće baze podataka odnosno karte teritorija naše zemlje, te određene baze podataka Hrvatskih voda sa postojećim podacima o prethodnim poplavama, točno se mogu predvidjeti kritične točke, odnosno mjesta gdje je izvjesno popuštanje nasipa i izlijevanje voda."Nastala šteta mogla se predvidjeti odnosno umanjiti da su Hrvatske vode  i administracija to jest resorno Ministartsvo imali sluha za naš prijedlog kojim smo im ponudili izvođenje projekta geoinformacijskog sustava prevencija poplava. S obzirom da smo već napravili prostornu bazu Hrvatske za Državnu geodetsku upravu (CROTIS) tome se dodaju podaci o bivšim poplavama, provedu se hidrauličke i hidrološke procjene stručnjaka i dobije se računalna simulacija kritičnih mjesta odnosno mjesta gdje je najizglednije da će voda prodrijeti", istaknuo je Biljecki dodajući kako se dobiveni podaci kasnije ujedno koriste za popravak kao i za gradnju novih nasipa.

Funkcija tog projekta je prevencija poplava i označavanje kritičnih mjesta, čime sve nadležne instance ne dobivaju samo karte, već dobiju i rješenja za prevenciju, simulacije poplava i visokog vodostaja. Projekt je bio prihvaćen, no dodaje Biljecki, zbog spore administracije nikada nije zaživio i krenuo u provebu, a zapravo je trebalo još samo malo posla da se doradi baza jer su većinu podataka i karti već imali. "Da se sada krene u provedbu, projekt prevencije od novih poplava stajao bi za cijelu zemlju 10 milijuna eura, a njegova izrada trajala bi godinu dana. No, projekt za prioritetna područja, sliv Save, Drave i Dunava, mogao bi biti gotov za tri do šest mjeseci i stajao bi 35 milijuna kuna", pojašnjava Biljecki dodajući kako je samo probijeni nasip kod Rajevog sela stajao tri milijuna eura, dok se simulacijom moglo predvidjeti da će zavoj raditi probleme.

U međuvremenu, tvrtka Geofoto završila je s EU projektom Briseide, tehnološkim projektom koji se bavi "upravljanjem prirodnim katastrofama" u kriznim situacijama, odnosno simulacijom požara, poplava, potresa ili klizišta većih razmjera. U projektu je sudjelovalo 15 tvrtki iz desetak zemalja, a preporuka EU je da se takvi projekti primjenjuju za poboljšanje prevencije mogućih prirodnih katastrofa u EU. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

da hrvatska ministarstva imaju sluha za bilo što i kompetentne ministre, zar bi jedini ostali u recesiji, 95 % osobni interes prevladava u gotovo svim ministarstvima, sve ostalo su im komplikacije i opterećenje

New Report

Close