Odbili 80 posto primjedaba, Vrdoljak samo izbrusio uvjete

Autor: Marija Brnić , 06. ožujak 2013. u 22:01
O prijenosu prava vlasništva nad državnim zemljištem Vlada će odlučivati tek kad vidi lokacijske dozvole, koje moraju biti usklađene s prostornim planovima/FOTOLIA

Samo se pojašnjavaju i dodatno preciziraju procesi kojima se kani ubrzati realizacija projekata od strateške važnosti za Hrvatsku.

Zakonski prijedlog o strateškim investicijskim projektima ipak ide dalje.

U Ministarstvu gospodarstva razmotrili su gotovo 60 pristiglih primjedaba i prijedloga na nacrt prijedloga zakona o strateškim investicijama, koji su u javnu raspravu pustili prije gotovo dva mjeseca, i pripremili dokument koji će ovih dana uputiti Vladi. Prihvaćeno je, kako ističu u Ministarstvu gospodarstva, oko 20 posto pristiglih sugestija, a iz onoga u što smo imali uvid proizlazi da velikih odstupanja od prvotne ideje i nema. Samo se pojašnjavaju i dodatno preciziraju procesi kojima se kani ubrzati realizacija projekata od strateške važnosti za Hrvatsku. Najsporniji dio inicijalnoga prijedloga bila je po mnogima upitna provedba odredaba o raspolaganju nekretninama u vlasništvu države.

Člankom 18. omogućavalo se prepuštanje javnog dobra u ruke privatnog vlasnika ako se utvrdi da je to ključno za realizaciju njegova ulaganja. I dalje će ostati opcija da Vlada odlučuje o raspolaganju državnim nekretninama važnim za strateška ulaganja, uključujući i šume, šumsko zemljište, poljoprivredno zemljište i javne ceste, a precizira se da će se odlučivati neposrednom pogodbom po – tržišnoj vrijednosti. Da bi se šume i šumsko zemljište izdvojili iz šumske gospodarske osnove i da bi Vlada mogla prenijeti pravo vlasništva ili na njima omogućiti osnivanje stvarnih prava, precizira se, o tome Vlada može odlučivati tek na temelju lokacijskih dozvola, koje moraju biti usklađene s prostornim planovima. Isto vrijedi i u slučaju raspolaganja javnom cestom, kao i u slučaju javnog vodnog dobra, što po tumačenju Ministarstva gospodarstva znači da svaki strateški ulagački projekt mora biti u prostorno-planskim dokumentima na nacionalnoj, županijskoj i lokalnoj razini, čime se eliminira mogućnost manipulacije javnim dobrom.

U slučaju raspolaganja vodnim i javnim vodnim dobrom Vlada će moći davati pravo najma, zakupa, služnosti i građenja te izvođenja zahvata u prostoru na javnom vodnom dobru uz uvjet da su ispunjene sve materijalne pretpostavke predviđene propisima o vodama. I dalje u prijedlogu ministra Ivana Vrdoljaka ostaju isti kriteriji koje trebaju ispuniti ulagači da bi njihov projekt dobio status strateškoga. Među njima je i najniži limit ulaganja od 150 milijuna kuna. S obzirom na to da je osnovna namjera zakona ubrzati birokraciju, sva će se mišljenja vezana uz strateške investicijske projekte morati donositi u najkraćem roku, od deset dana. Predviđa se i uključivanje predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave u Povjerenstvo za proglašenje strateških projekata, kao i u Operativnu skupinu za njihovu pripremu i provedbu. Iako je velik broj kritika na ovaj zakonski materijal bio upućen ponajprije zbog  brzine donošenja zakona, u Ministarstvu se u tom pogledu nisu predomislili. Zakon će, doznajemo, ovoga mjeseca u hitnu proceduru.  

Komentari (2)
Pogledajte sve

projekti su stalno u fazama muljaža, zato ne kreću. Čitaj HEP

projekti su stalno u fazi kretanja,ali nikako da konačno krenu

New Report

Close