Odbačena božićna drvca dobila novu svrhu: Zbog borovih iglica, njihovo mlijeko biti će još kvalitetnije

Autor: Poslovni.hr , 16. siječanj 2019. u 11:42
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Nakon svakog Božića u Zagrebu ostane 300.000 odbačenih borova.

Lampice, kuglice i blještave dekoracije skinute su s božićnih drvca i spremljene u kutije. Božićno doba, na žalost mnogih, prošlo je, no upravo se tom razdoblju najviše vesele – magarci Nevena Ciganovića.

Kako piše Večernji list, iskorištene jelke, smreke i borovi ovim su četveronošcima smještenima na farmi kod Ivanić-Grada, naime, omiljena poslastica kojom se u poslijeblagdansko doba časte već treću godinu. Na ideju da svoje mezimce hrani upravo odbačenim božićnim drvcima njihov je vlasnik došao sasvim slučajno.

– Prije nekoliko godina htio sam im unijeti blagdanski ugođaj, pa sam im u štalu za dekoraciju postavio božićno drvce. Iduće jutro vidio sam da su ga – pojeli. A mogli su mu se barem malo diviti… – kroz smijeh nastanak ove ideje objašnjava Ciganović, koji se nakon toga počeo raspitivati o nutricionističkoj vrijednosti borovih iglica, i tako shvatio da su pune minerala i vitamina, što čini magareće mlijeko koje proizvodi na svojoj farmi kvalitetnijim i zdravijim.

Ubrzo je započeo suradnju s komunalnom službom Ivanić-Grada koja mu ih u ovo doba godine redovito donosi. Skupi se tako i do tri tisuće stabala, a njegovih sedamdeset magaraca, koliko ih trenutačno ima, “smaže” ih za dva do tri mjeseca. Svaki ima svoje ime na koje se odaziva, a da se bavi uzgojem baš tih životinja zaslužno je njegovih pet kćeri – Mia, Luna, Oriana, Ružica i Marica.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close