‘Od Vlade smo očekivali tsunami investicija, a dobili smo Vladu koja se zaratila sa svima’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. siječanj 2013. u 10:00
Foto: Tino Jurić/PIXSELL

U sklopu priprema za predstojeće lokalne izbore predstavnici HDZ-a Splitsko dalmatinske županije jučer su u Sinju održali skup.

U sklopu priprema za predstojeće lokalne izbore predstavnici HDZ-a Splitsko dalmatinske županije jučer su u Sinju održali skup, na kojoj su poduprli kandidata HDZ-a za sinjskog gradonačelnika Tomislava Budimira, a na konferenciji za novinare kritički su se osvrnuti na najavljeni Zakon o strateškim investicijama.

"Od ove Vlade očekivali smo tsunami investicija, a dobili smo Vladu koja se zaratila sa svima pa i sa svojim koalicijskim partnerima", izjavio je predsjednik splitsko-dalmatinske organizacije HDZ-a Ante Sanader. Ustvrdio je kako se Zakonom o strateškim investicijama ulazi u područje gdje šume, poljoprivredna dobra, vode i kulturna dobra mogu doći u poziciju da se zbog privatnog interesa oduzmu od države. Lovro Kuščević, predsjednik HDZ-ovog Nacionalnog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, najavljeni Zakon je ocijenio protuustavnim, nestručnim te štetnim za hrvatski narod i državu.

Kazao je kako bi Vlada trebala uvesti red u državnu upravu, kastastar, pravosuđe i ministarstva te stvoriti uvjete poduzetnicima da mogu ostvarivati svoje investicije na brz i kvaliteta način. Ocijenio je kako će se najavljenim zakonom poduzetnici staviti u neravnopravan položaj te da je zakon nedorečen i neprecizan. Smatra da nema jasnih kriterija te kako se sve svodi na subjektivnu odluku Vladinog povjerenstva, čime se otvara vrata korupciji. „ Na ovaj način se događa centralizacija, a lokalnim upravama i samoupravama se dekretom oduzima pravo odlučivanja“, zaključio je Kuščević

Predsjednik HDZ-ovog Nacionalnog odbora za gospodarstvo Zlatko Ževrnja, oštro se suprostavio Zakonu o strateškim ulaganjima, rekavši kako Vlada "sve radi ad hoc i nepromišljeno", te kako iz te površnosti Republika Hrvatska može imati strašno negativne posljedice. Drži da Zakon treba vratiti na doradu te se oko svega trebaju usuglasiti i druge stranke, kako bi se zaštitilo hrvatsko nacionalno bogatstvo, što ovaj zakon dovodi u pitanje.

Saborski zastupnik Ante Babić ustvrdio je kako je vidljivo da se u posljednjih godinu dana vladavine Kukuriku koalicije u narod uvukao strah te da pad standarda i povećanje nezaposlenosti stvara sveopću nesigurnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close