Od veće ‘omotnice’ profitirat će i Hrvati

Autor: Saša Paparella , 12. rujan 2018. u 14:26
Eurozastupnica Ruža Tomašić/Patrik Macek/PIXSELL

Fond za strukturne reforme EU skočio sa 142 na 300 mil. eura.

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, održanoj u utorak, prihvaćeno je izvješće zastupnice Ruže Tomašić o Programu potpore strukturnim reformama (SRSP). 

Na inicijativu Europske komisije, izmjenom postojeće uredbe povećana je financijska omotnica za Program za razdoblje 2017.-2020 sa 142,8 na čak 300 milijuna eura, čime je odgovoreno na veću potražnju za tehničkom potporom i pružena potpora reformama u državama članicama koje nisu u europodručju, a u postupku su uvođenja eura. U 2018. osigurat će se tehnička potpora za 24 države članice za provedbu više od 140 projekata.

Ove su godine zahtjevi država članica za tehničku potporu pet puta premašili raspoloživi iznos. "Povećanje financijske omotnice sa 142 na 300 milijuna eura posebno će koristiti Hrvatskoj, jednoj od aktivnijih korisnica programa. To povećanje jamstvo je da će Program moći poduprijeti reformska nastojanja svih članica. Posebno je to važno u kontekstu nove recesije s kojom će se naša gospodarstva u skoroj budućnosti suočiti", navodi Ruža Tomašić u svom priopćenju.

"Nema bolje pripreme za krizu od strukturnih reformi i zato članice moramo podupirati u njihovim nastojanjima da ih provedu, a tamo gdje svijest ne postoji trebamo uložiti dodatne napore", dodala je hrvatska europarlamentarka, koja je u svibnju organizirala međunarodnu konferenciju o zdravstvenom turizmu na otocima koja se primarno bavila boljim korištenjem  SRSP-u.

Kakva je bila uloga Ruže Tomašić u povećanju te omotnice?

"Moj je osobni prioritet pri radu na ovom izvješću bilo osigurati da se povećanje financijske omotnice ne radi na štetu kohezijske politike, koja se ionako nalazi pod velikim udarom. Kohezijska politika ključni je mehanizam za jačanje kapaciteta slabije razvijenih država i smanjenje razlika među članicama te ju moramo sačuvati u postojećem obliku. S obzirom da je rok za države članice za predaju projekata u sklopu SRSP programa za 2019. u listopadu 2018., bilo mi je iznimno važno da se Uredba pravovremeno izglasa. U suprotnom bi se riskiralo da se procedura oduži i propusti rok za aplikaciju. Isto tako, budući da je pravovremeno informiranje nacionalnih, regionalnih i lokalnih aktera od ključne važnosti kako bi se u što kraćem roku predali kvalitetni projekti i iskoristila sredstva dostupna za reforme u 2019., putem komunikacijskih kanala HGK informirala sam hrvatska lječilišta o Programu i povezala ih s Europskom komisijom. U suradnji s Općinom Vela Luka i LAG-om 5 organizirala sam i prvu međunarodnu konferenciju o zdravstvenom turizmu na hrvatskim otocima 17. i 18. svibnja u Veloj Luci, gdje su se okupili  predstavnici domaćih institucija, međunarodni stručnjaci te predstavnici Službe za potporu strukturnim reformama iz EK koja je informirala hrvatske predstavnike lječilišta i bolnica o svim mogućnostima koje nudi nova Uredba, te ih pozvala da pripreme projekte za 2019", kaže zastupnica u izjavi za Poslovni dnevnik.

Na pitanje postoje li procjene koliko bi RH još mogla izvući iz SRSP-a, obzirom na povećanje financijske omotnice na 300 milijuna eura, Ruža Tomašić odgovara: "korisnici projekata, a to su nadležna ministarstva i druga središnja tijela državne uprave, bit će odgovorni za učinkovitu provedbu predviđenih mjera i postizanje ciljeva utvrđenih predmetnim Planom. Koordinativno tijelo je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, koje u suradnji s Uredom predsjednika Vlade RH obavlja stručne i koordinativne poslove za Međuresornu radnu skupinu za Europski semestar, a koja među ostalim utvrđuje godišnji program za SRSP i koordinira ostale poslove predviđene okvirom za gospodarsko upravljanje Europske unije".

Mjere podrške SRSP-a obuhvaćaju upravljanje i javnu upravu, rast i poslovno okruženje, tržište rada, te financijski sektor i pristup financiranju.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close