Od Unije profitiraju veliki, tek 28 posto mikro poduzeća počelo izvoziti u EU

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 12. kolovoz 2016. u 11:30
Više od trećine drži da im ulazak u EU nije olakšao poslovanje/D. Berković/PIXSELL

Najbolje rezultate bilježe poljoprivreda i ribarstvo te prehrambeno-prerađivačka industrija, koji bilježe rast plasmana proizvoda.

Na tržištu Europske unije prisutno je 60 posto domaćih tvrtki, značajnije su prisutne one velike, prije svega iz kemijske, drvno-prerađivačke i prehrambeno-prerađivačke industrije, pokazala je najnovija anketa Hrvatske gospodarske komore (HGK) o učincima trogodišnjeg članstva u EU,  provedena među njihovih 316  tvrtki članica.

Kako navode u HGK, analiza pokazuje da je razlog veće prisutnosti velikih tvrtki njihova financijska moć, pa je zato potrebno osmišljavanje dodatnih programa i mjera namijenjenih mikro, malim i srednjim poduzećima, koje će se usmjeriti prema jačanju konkurentnosti, pa tako i prisutnosti na zajedničkom tržištu.  Anketa je, naime, pokazala da njih 20 posto ne posluje u EU, ali ima namjeru izvoziti na tržište EU.

 

26mikro

poduzeća bilježi povećane prihode od izvoza

Nakon ulaska u EU, izjavilo je 37% anketiranih tvrtki, počeli su izvoziti svoje proizvode na tržište Unije, dok je 40 posto njih povećalo izvoz. Njih 38 posto bilježi povećane prihode od izvoza.  Najbolje rezultate pokazuju velike tvrtke, kod kojih je 50 posto počelo izvoziti, 64 posto je povećalo svoj izvoz, dok ih je 59 posto povećalo prihode od izvoza. No, istodobno je počelo izvoziti samo  28 posto mikro poduzeća, 27 posto ih je povećalo izvoz po ulasku, dok 26 posto njih bilježi povećane prihode od izvoza. Sektorski gledajući, najbolje rezultate bilježe poljoprivreda i ribarstvo te prehrambeno-prerađivačka industrija, koji bilježe rast plasmana proizvoda.

Nešto više od trećine ispitanika izjavilo je da ulazak u EU nije olakšao poslovanje, ali su zato svi u cjelosti u IT industriji i telekomunikacijama potrvdili da im je poslovanje olakšano.   "Temeljem  analize može se zaključiti da je u poduzetničkom sektoru generalna percepcija ulaska u EU pozitivna. Velike tvrtke su evidentno ulazak u EU dočekale spremnije. Oko 60% hrvatskih tvrtki prisutno je na zajedničkom tržištu te postoji potencijal za povećanje tog broja, koji može biti iskorišten kroz dodatne programe pomoći tvrtkama koje na njemu ne posluju, ali imaju namjeru", kometrirao je direktor Sektora za međunarodne poslove HGK Saša Bukovac. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

kako tek 28 posto pa to je jako dobar rezultat

Kako sad veliki, zar nisu mali i srednji perjanice našeg gospodarstva ?

New Report

Close