‘Od subote imam ispravno mlijeko, ali ga bacam’

Autor: Agencija VLM , 27. veljača 2013. u 15:01
Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL

Oko 300 tona zamjenske testne stočne hrane krenulo je danas prema farmama na istoku Hrvatske gdje je pronađena povišena razina aflatoksina u mlijeku. S njom bi proizvođači hraneći krave kroz sedam dana trebali smanjiti toksine u mlijeku.

Oko 300 tona zamjenske testne stočne hrane krenulo je danas prema farmama na istoku Hrvatske gdje je pronađena povišena razina aflatoksina u mlijeku. S njom bi proizvođači hraneći krave kroz sedam dana trebali smanjiti toksine u mlijeku.

– Rekli smo da ćemo djelomično obeštetiti proizvođače kroz cijenu mlijeka i kroz bioplinska postrojenja. Neozbiljno bi bilo u cijeloj priči da iziđemo s cijenom. Vidjet ćemo koji su stvarni troškovi. Visina cijene neće biti kao ona zdravstveno ispravnog mlijeka – poručio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina obilazeći farme i bioplinsko postrojenje u Osječko-baranjskoj županiji.

Mljekari su istovremeno poručili kako bi minimalno za bačeno mlijeko trebali dobiti oko tri kune čime bi pokrili troškove hrane.

– Gubici su veliki jer krave nisu stroj koji se može ugasiti. One moraju jesti, treba se svakodnevno voditi briga o njima i njihovoj higijeni – rekao je Milan Bojanić, farmer iz Bijeloga Brda.

Tijekom dva tjedna od izbijanja afere analizirano je oko 400 uzoraka hrane i mlijeka.

– Od subote imam ispravno mlijeko, ali ga bacam. Naime, 14. veljače u mlijeku mi je utvrđena povišena razina aflatoksina. Izbacio sam iz hrane kukuruz i paralelno radio sve analize sjenaže, silaže. Rezultati su pokazali da je problem u sjemenu kukuruza, a imam oko 350 tona vlastitog zaraženog kukuruza – ispričao je Zlatko Bokun iz Vuke koji je analize platio iz vlastitog džepa i za to izdvojio 5.800 kuna, pa se sada pita hoće li ministar održati obećanje i zamjeniti kukuruz s onim iz robnih rezervi.

U cijeloj akciji bioplinska postrojenja participirat će dijelom troškova koje će Ministarstvo poljoprivrede isplatiti seljacima. Za svaku doveženu litru mlijeka plaćat će po 20 lipa.

–   Dnevno možemo zbrinuti oko 60 kubika mlijeka. Važno je da ono bude onakvo kakvo se odvozi u mljekare bez antibiotika jer bi to mogli narušiti čitav proces – istaknuo je Ivan Pandurić iz Odjela investicija Žito grupe. Iz tone mlijeka, kako je objasnio, mogu proizvesti 290 kilovat sati energije što bi bilo dovoljno za istovremeno napajanje deset žarulja jačine stotinu vati u kontinuitetu od deset sati.

Komentirajte prvi

New Report

Close