Od siječnja veći minimalac za 50 tisuća radnika?

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Sindikati pritišću da se dodaci isključe iz minimalca, HUP želi maknuti javni i državni sektor iz osnovica za izračun minimalca.

Sindikati su pojačali pritisak na Vladu i poslodavce da prate poteze drugih zemalja i minimalac povise barem na 45% hrvatske prosječne plaće, odnosno sa sadašnjih 3276 na 3620 kuna bruto. Kad se od tog iznosa oduzme 20% mirovinskih doprinosa (724 kune), to bi na ruke bilo 2896 kuna – 275 kuna više nego sada, piše Večernji list. Ministar rada Marko Pavić trebao bi donijeti konačnu odluku do kraja ovog mjeseca, to više što mu za vratom puše i oporbeni SDP koji traži da se minimalac povisi na 60 posto prosječne plaće, što bi bilo gotovo 4800 kuna bruto.

Upravo je tih 60 posto poželjna granica koju su postavili europski sindikati, koji također pritišću svoje vlade da u zakone ugrade odredbu da nitko ne bi smio zarađivati ispod 60 posto medijalne (srednje) ili 60 posto prosječne plaće. Procjenjuje se da minimalnu plaću prima 30 tisuća do 50 tisuća hrvatskih radnika, a Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, ističe da neto plaću manju od 3500 kuna prima oko 250 tisuća radnika.

Plaća se, zapravo, naštimava tako da koliko god radio prekovremeno, radnik ne dobiva na ruke više od 2620 kuna zajamčenog iznosa.

"Nije istina da bi tekstilna i drvoprerađivačka industrija propale da se povisi minimalac. Samo 10 posto najlošijih tekstilnih tvrtki isplaćuje minimalac, mi se prilagođavamo manjoj grupi neuspješnih i nesposobnih tvrtki. To da neki sektori ne bi mogli povećati minimalac je čista floskula poslodavaca kako bi ishodili potpore za sebe", rekao je Novosel za Večernji list.

Hrvatska udruga poslodavaca traži da se u zamjenu za povećanje minimalca ugovore kompenzacijske mjere za radno-intenzivne industrije, poput drvne, tekstilne, industrije kože te gume i obuće. One bi se isplaćivale kao potpore za zadržavanje postojeće zaposlenosti i sufinancirale iz Europskog socijalnog fonda.

Komentari (4)
 • Twixer
  Twixer 0:43 20.11.2017.

  alt333


  u trgovini radi najveći broj osoba sa minimalcem,dakle,s takvim potezom bi se povećale cijene i inflacija…

  Po uvjetom da broj zaposlanih ostane isti, a place se povecaju. No uvijek kada neka vlada administrativno poveca minimalnu placu broj zaposlenih se smanji. Tako da nikada nigdje povecanje minimalne place nije dovelo do inflacije.

 • alt333
  alt333 20:48 19.11.2017.

  u trgovini radi najveći broj osoba sa minimalcem,dakle,s takvim potezom bi se povećale cijene i inflacija…

 • miami
  miami 22:53 18.11.2017.

  Javna uprava, školstvo, zdravstvo, policija i drugi…..sigurno ne primaju minimalac.
  Ova odluka je ispravna, i pomoći će poslodavcima SAMO - ako je slijedi smanjenje poreza i doprinosa
  NA PLAĆU,! U protivnom- to je povećanje troškova poslovanja grupama u industriji, poljoprivredi,
  trgovini i sl…
  Smanjite prireze . Nemojte dopustiti da se širi lokalna uprava / općine i gradovi u upravljanju / na
  trošak privrede….i većih izdvajanja…
  Smanjite prihode Gradovima i Općinama , u dijelu prireza i poreza…

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve