Od rujna rješenje predstečajeva za državne hotele

Za Bizovačke bilo prekasno/ Davor Javorovic/PIXSELL Za Bizovačke bilo prekasno/ Davor Javorovic/PIXSELL

Zanimanje potencijalnih investitora veliko.

Hotelske i druge tvrtke iz sektora turizma u državnom vlasništvu koje su u postupku predstečajne nagodbe od rujna nadalje mogu očekivati rješenja svoje situacije, doznaje se iz resora financija i turizma, u kojima tvrde i da postoji veliko zanimanje potencijalnih investitora.

U nekim od tih tvrtki već se provode i dubinska snimanja, a o svemu će odluke donositi posebna radna skupina, u kojoj su predstavnici ministarstava financija, turizma i gospodarstva te Države agencije za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Ta je skupina počela s radom i raspravlja o pojedinačnim društvima. Jedanaest je hotelskih i drugih tvrtki iz sektora turizma u većinskom državnom vlasništvu (iznad 50 posto) podnijelo prijedloge za otvaranje postupka predstečajne nagodbe. To su: ZRC Lipik, Bizovačke toplice, HTP Korčula, Hoteli Podgora, Hoteli Živogošće, Hotel Medena u Segetu Donjem, Vranjica Belvedere u Segetu Vranjica, Hoteli Plat u Dubrovniku, Dalma iz Splita (uključujući i dva ovisna društva Dalmina Split i Dalma Brzet u Omišu) te HOC Bjelolasica i HTP Orebić.

Iz Ministarstva turizma pozvali su sve potencijalne strateške investitore da se izravno obrate upravama tih tvrtki. Napominju da je dio njih u različitim fazama postupka te se sukladno tome zakazuju ročišta u predstečajnoj nagodbi, dok za dio njih postupci još nisu otvoreni. Prvi postupak predstečajne nagodbe otvoren je nad Bizovačkim toplicama, ali je rješenjem nagodbenog vijeća obustavljen jer vjerovnici na ročištu 21. lipnja nisu prihvatili plan financijskog restrukturiranja. Stoga je nad tom tvrtkom 18. srpnja otvoren stečaj. Nekima je odobreno produljenje roka za dovršetak postupka predstečajne nagodbe, a iz Ministarstva turizma napominju da su među njima prve bile HTP Korčula i Hoteli Plat. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!