Od proljeća 300 milijuna kuna za startupe u regiji

Autor: Bernard Ivezić , 27. prosinac 2013. u 13:41
Viktor Marohnić i Saša Šarunić, osnivači najpoznatijeg hrvatskog startupa ShoutEm/Žarko Bašić/PD/PIXSELL

Fondom će, po svemu sudeći, upravljati ljubljanska tvrtka RSG Kapital, a sjedište bi mu trebalo biti u Zagrebu ili Beogradu.

Na proljeće kreće s radom prvi regionalni venture capital (VC) fond u jadranskoj regiji vrijedan više od 300 milijuna kuna, doznaje Poslovni dnevnik.

Iako će fond biti usmjeren na ulaganje u startup tvrtke isključivo iz Hrvatske, Srbije, BiH, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Albanije, društvo koje će upravljati tim fondom najvjerojatnije će biti slovenski RSG Kapital.Prema našim izvorima iz startup zajednice, Europski investicijski fond (EIF), koji je pokrenuo inicijativu osnivanja prvog regionalnog VC fonda, u oštroj je međunarodnoj konkurenciji izlistao ljubljansko društvo za upravljanje investicijskim fondovima kao najbolje i trenutačno u njemu provodi dubinsko snimanje. Izvori nam pojašnjavaju da je to jedan od posljednjih koraka u selekcijskom postupku i da nakon toga slijedi potpisivanje ugovora i početak rada.

 

1milijun

eura već je ove godine RSG Kapital uložio u zagrebačku tvrtku iSTUDIO

"Svima nam je neobično što će prvi regionalni VC fond voditi tvrtka iz zemlje koja je od te regije bježala, ali RSG Kapital nije tipično društvo iz Slovenije, oni su prije tri godine preko vlastitog VC fonda uložili 1,2 milijuna dolara u zagrebački startup Shout'Em, a ove godine i milijun eura u zagrebački iSTUDIO", pojašnjava naš izvor. EIF-u se ukupno javilo 16 kandidata. Nakon prve selekcije ostalo ih je 11, a u uži izbor ušlo je njih svega pet koji su imali partnere iz nekoliko zemalja regije. Osim RSG Kapitala u tom užem krugu našao se Prosperus Invest, zagrebačko društvo koje upravlja istoimenim FGS-om, nadalje američki SEAF i Meta Group, tim ljudi iz Bicra zajedno s partnerima iz regije, te jedan srpsko-austrijski konzorcij. Jure Mikuž, direktor i partner u RSG Kapitalu kaže da su se javili zajedno s partnerima iz Hrvatske, Srbije i Makedonije. Nastavlja da oni nisu dobili nikakvu službenu potvrdu da ih je EIF odabrao te naglašava da nisu finalizirali nikakav dogovor. No, nije želio komentirati je li ili ne EIF ušao u dubinsko snimanje RSG Kapitala. Službeno znamo samo da smo još uvijek u procesu selekcije, ali ne znamo, dali osim nas u selekciji ima još i drugih kandidata", kaže Mikuž.

Pojašnjava da, prema njihovom prijedlogu, fondom ne bi upravljali samo menadžeri iz Slovenije, a tamo ne bi bilo ni sjedište fonda. Plan ulaganja je, dodaje, napravljen prema tržištima od Hrvatske do Makedonije, a kaže da će najviše investicija biti na tržištima gdje postoji najživlja aktivnost u startup ekosistemu. No, uvjeren je da će se na svim tržištima u idućih pet godina pronaći dobrih kandidata za ulaganje. U branši se komentira da će glavni kandidati za središte budućeg fonda biti Zagreb i Beograd. Ističu da hrvatskoj prijestolnici neće pomoći ni to što je u članici Unije, jer se političari u Srbiji odlučnije zalažu za takve fondove, snažno rade na poticanju startupa i izgradnji cijelog startup ekosustava. U Hrvatskoj, dodaju, po tom planu političari nemaju jasne ciljeve kao ni usklađen nastup. Kontaktirali smo i, navodno, najizglednijeg hrvatskog kandidata Prosperus Invest. Član Uprave tog društva Tomislav Tičić kratko nam je potvrdio su jedan od kandidata.

 

5društava

za upravljanje ušlo je u drugi krug izbora za upravitelja EIF-ovog fonda

"Međutim, to je sve što vam mogu zasad reći budući da procedura još nije završena pa ne bismo htjeli bilo što komentirati", kaže Tičić. Pojašnjava da su VC fondovi potrebni Hrvatskoj, ali i regiji, jer primjerice ovdje lokalno imamo samo FGS-ove koji su private equity (PE) fondovi što znači da ulažu u tvrtke koje su prerasle startup fazu razvoja. "Kad pogledamo Hrvatsku, ovdje ima  ima dosta dobrih ideja koje nikad ne zažive, jer nisu u mogućnosti sakupiti dovoljno financijskih sredstava za pokretanje priče u koju bi onda PE fondovi i drugi institucionalni ulagatelji mogli ulagati. Ista je situacija u ostatku regije i zato je incijativa EIF-a dobra prilika za poduzetnike u cijeloj regiji", zaključuje Tičić. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close