Od prodaje državne imovine ove godine pola milijarde eura

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 16. veljača 2016. u 15:13
Tomislav Boban/ Željko Hladika/PIXSELL

Jedan od prvih poslova bit će mu potpisivanje ugovora za Kupare, na čijim je pripremama za prodaju i radio dok je bio u AUDIO-u.

Tomislav Boban od ponedjeljka je i službeno na čelnoj poziciji Državnoga ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Jedan od prvih poslova bit će mu potpisivanje ugovora za Kupare, na čijim je pripremama za natječaj za prodaju i sam radio dok je još bio u AUDIO-u.  Upravo ga je zbog pripreme tog posla i zadržao Radimir Čačić neko vrijeme i za vrijeme mandata bivše Vlade. 

Lov na neplatiše
Prvi zadatak bit će onaj koji je naveo i premijer, a to je osposobiti državnu imovinu, od koje se računa zarada u ovoj godini od pola milijarde eura. Boban kaže da će se truditi taj iznos i realizirati. "Moramo se riješiti nekonkurentne imovine, dati u funkciju sve stanove kroz prodaju ili najam, prodati manjinske udjele u tvrtkama koje nisu od posebnog interesa države, a moramo i stvoriti podlogu za velike investicije. Znam da to nije lako, pa ćemo zato morati mijenjati neke zakone ili podzakonske akte kako bismo riješili prepreke, a to su prije svega imovinsko-pravni odnosi.

Zato ćemo morati razgovarati sa županijama i općinama jer nam investicije trebaju, a njihovo ubrzanje bilo bi samo win-win situacija", kaže Boban. Dodaje da će nastaviti "razotkrivati" osobe koje godinama ne plaćaju najam za državne prostore. Taj posao započeo je još ranije, a i sada će sve problematične proslijeđivat pravosudnim tijelima. Tvrtkama u kojima država ima manjinski udjel, a nisu od interesa državi, ponudit će se mogućnost otkupa tog udjela. Naime, zbog tog manjinskog udjela koji ima država te tvrtke nisu u mogućnosti aplicirati za novac iz EU fondova. 

Pristaša burze
Pretežito je riječ o tvrtkama unutar CERP-a. Pristaša je i izlistavanja državnih udjela na burzi, jer se, kako kaže, tamo  može postići realna cijena, odnosno nije potrebno obaviti procjenu. No, koje bi to tvrtke mogle biti, odnosno bi li to mogao biti HEP ili HP, koje je spominjao Bobanov prethodnik, zasad ne otkriva. A tu je jasno da ima sigurnih ulagača: mirovinskih fondova. Tomislavu Bobanu predstoji i pronalazak rješenja za Petrokemiju, gdje Ina i PPD obavljaju dubinsko snimanje.

Komentari (3)
Pogledajte sve

ja mislin da kad se nesto proda da je to jednosmjerno!
ili previse gubis ili neznas radit !
a definitivno je da su nasi polilticari, glupani !

Duudui treba reorganizirati tako da se nekretnine prebace u REIT a udjeli i dionice u fond ili holding tipa SWF .onda REIT treba sekuritizirati tako da se kroz obveznice dobije milijarda eura a upravljati sa imovinom onako kako REITi u Londonu upravljaju sa svojom imovinom.dovesti nase klince koji rade u citiju ili wall streetu da ga vode. Isto tako SWT fond treba uptavljati onqko kako upravljaju sa SWT u Kataru ili Temasek u Singapuru. Ako se zeli posteno i pametno upravljati ne treba izmisljati toplu vodu ,sve je vec vidjeno u svijetu samo treba njihove modele primjeniti. Nazalost smo dosad imali rusku mafiju u fondu koja je sve poklanjala ili prodavala .Inace ovaj SWF Temasek upravlja sa 266 milijardi dolara a ima 530 zaposlenih.Bas me zanima koliko duudui ima uhljeba.

Izmjenite uredbu za otkup stana. U kojoj je amortizacija nekretnine fiksirana na maksimalno 60 godina. To je izgleda moguće samo kod nas – da se ograniči starost nekretnine. Uvedite popuste za istok države te smanjite etalonsku cijenu stana za nerazvijena područja i za sve ono što nije more i Zagreb. Ili barem vratite stari izračun dok ste još Vi bili na čelu Dudija.

New Report

Close