‘Od početka godine možemo se pohvaliti sa 160 milijuna kuna projekata’

Autor: Marta Duić , 20. svibanj 2016. u 12:20
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Malo i srednje poduzetništvo podupiru kroz pisanje projekata, studija i poslovnih planova, studije izvodljivosti, edukacije, definiraju im i financijsku konstrukciju projekata, a vode i bazu poduzetnika,

Unutar uvodnog dijela predstavljen je i rad županijske i gradske razvojne agencije. Prezentaciju o županijskoj agenciji održala je Emina Kovač, ravnateljica razvojne agencije VIDRA.

˝Na pitanje što je VIDRA učinila da podupre poduzetnike odgovor je vrlo jednostavan, od prvog dana realizira projekte, a u 2011. godine je odnijela titulu najbolje razvojne agencije u Hrvatskoj. Timski i u suradnji sa svim dionicima mi želimo biti na raspolaganju poduzetnicima županije i regije i oni to prepoznaju˝, tvrdi Emina Kovač, ravnateljica razvojne agencije VIDRA

Od početnih četiri djelatnika, danas su došli do brojke od 28, a funkcioniraju kroz odjele i tako i rade na projektima. I njihova razvojna agencija obnovljena je u sklopu jednog takvog projekta. Malo i srednje poduzetništvo podupiru kroz pisanje projekata, studija i poslovnih planova, studije izvodljivosti, edukacije, definiraju im i financijsku konstrukciju projekata, a vode i bazu poduzetnika,

˝Jedan od projekata je i Panonski drvni centar kompetencija vrijedan 6 milijuna eura od čega je 99 posto dala EU. Proizvodnja namještaja, konstrukcija i slične građe, imamo proizvodni pogon, laboratorij, izložbeni prostor i zahvaljujući partnerima smo ga pokrenuli, a operativno počinje s radom u rujnu˝, kaže Kovač.

Izdvojila je i Poduzetnički inkubator koji zapošljava 38 djelatnika kroz deset startupova te projekte koji se još realiziraju poput Studentski dom u Virovitici i centar za posjetitelje dvorac Janković čiji je projekt u četvrtoj fazi razvoja. Kroz prekograničnu suradnju s Mađarskom ostvarili su 25 projekata u vrijednosti 9. 600. 000 eura.

˝Za pitanja ruralnog razvoja VIDRA je imala kontakte s poduzetnicima županije i prijavili smo 13 projekata i još uvijek čekamo odgovore. Poznati smo po proizvodnji povrća i orašastog voće, a kod mladih poljoprivrednika pogotovo su zastupljeni lješnjaci. Na području Razvoj OPG-ova VIDRA je prijavila 28 projekata, a u mjeri 4.1. 63 projekta i odgovori se čekaju.VIDRA je doista partnerska agencija i nadam se da će tako ostati i u budućnosti˝ , zaključuje Kovač.

Tihana Harmund, ravnateljica Razvojne agencije grada Virovitice – VTA predstavila je prvu lokalnu razvojnu agencija u Hrvatskoj koja je počela s radom 2014 i ima devet zaposlenika te planira povećati taj broj.

˝Prijavili smo 80 projekata iz 2015.godine, a priprema i pisanje projekata za grad Viroviticu je naš glavni zadatak. Možemo se pohvaliti sa 160 milijuna kuna projekata samo u prvoj polovici ove godine i zaista upućujem sve pohvale našim djelatnicima˝, poručuje Tihana Harmund, ravnateljica Razvojne agencije grada Virovitice

Istaknula je projekt cikloturističkog centra koji rade u suradnji s Mađarima te kako za svaku gradsku ustanovu pišu po jedan projekt. Tu su projekti uređenja parka, tržnice, ribnjaci, dvorac. ˝Budući da je danas poduzetništvo tema izdvajam ono što je njima zanimljivo, inovacija novoosnovanih malih i srednjih poduzeća za što je natječaj je otvoren i prijave kreću od 10. Lipnja i drugi aktualni natječaj kompetentnost i razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Mi poduzetnicima stojimo na raspolaganju za sva pitanja koja imaju˝, kaže Harmund.

Komentirajte prvi

New Report

Close