Od PDV-a u turizmu slilo 
se dvostruko više nego 2016.

Autor: Marija Crnjak , 18. prosinac 2017. u 14:16
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Veći porez od pružanja usluga smještaja i ugostiteljstva u 9 mjeseci.

Država je u prvih devet mjeseci ove godine od pružanja usluga smještaja i ugostiteljstva utržila 1,6 milijardu kuna, što je dvostruko više nego u istom periodu 2016. godini kad su prihodi od poreza na dodanu vrijednost u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića iznosili 811,9 milijuna kuna. Uz jači turistički promet, to je rezultat porezne reforme koja je od početka 2017. PDV na ugostiteljske usluge osim pansiona povećala s 13 na 25 posto, pojašnjavaju u Poreznoj upravi za Poslovni dnevnik.

Oštre kritike

S druge strane navode da je zbog posljedice smanjenja stope PDV-a s 25% na 13% na isporuku električne energije te odvoz komunalnog otpada, u djelatnostima opskrbe energijom i vodom u istom periodu prihod države smanjen za 804,1 milijun kuna u odnosu na isto razdoblje 2016. godine.

To je odgovor Porezne uprave na naš upit koji smo poslali kako bismo provjerili kako je na ubiranje poreza u prvoj godini primjene utjecalo podizanje stope PDV-a ugostiteljima, koji su navodno masovno otvarali nove tvrtke kako bi u prvoj godini izbjegli plaćanje PDV-a. Kako je poznato, podizanje stope PDV-a izazvalo je oštre kritike u turističkom sektoru, u kojem i dalje tvrde da će to smanjiti konkurentnost i zbog negativnih posljedica na biznis dugoročno smanjiti proračunske prihode. U Ministarstvu financija zadovoljni su provedbom reforme te napominju kako je iz tekućih makroekonomskih kretanja vidljivo da je reforma s ukupnim poreznim rasterećenjem većim od 2,5 milijardi kuna pozitivno djelovala na povećanje raspoloživog dohotka stanovništva i rasterećenje gospodarstva, što je izravno utjecalo i na povećanu osobnu potrošnju, zaposlenost i investicije, a time i na prihode državnog proračuna.

 

1,6 milijardi

kuna prihod od PDV-a u turizmu u prvih devet mjeseci 2017.

Jesu li preveslali državu?

Iz njihovih podataka, međutim, nije vidljivo jesu li ugostitelji preveslali državu otvaranjem novih firmi, što će se možda vidjeti iz nekih drugih statističkih podataka ili u drugoj godini praćenja prihoda od PDV-a. U Poreznoj napominju da se podaci u evidencijama iskazuju prema registriranom području glavne djelatnosti, neovisno o tome kojim se još sporednim djelatnostima porezni obveznici bave. Tako se obveznik uz glavnu djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića može baviti i prerađivačkom djelatnošću, trgovinom i popravkom motornih vozila i motocikala, a u PDV obrascima iskazuje obveze nastale temeljem obavljanja svih njih.v     

Komentirajte prvi

New Report

Close