Od ove godine povrat poreza isplaćuje se i maloljetnicima: Evo što morate učiniti kako bi ga dobili

Autor: Poslovni.hr , 20. svibanj 2016. u 09:47
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Upiti na temu povrata poreza maloljetnicima mogu se dostaviti na adresu informiranje@porezna-uprava.hr.

Budući da je od 1. siječnja 2015. godine uveden porez na kamate na štednju, veći broj maloljetnih osoba postali su poreznim obveznicima te će se na njih također primjenjivati poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak.

Privremeno porezno rješenje kojim se utvrđuje godišnji porez na dohodak i prirez porezu na dohodak maloljetnika dostavljat će se pretpostavljenim zakonskim zastupnicima/roditeljima, a utvrđeni iznos za povrat isplatit će se na račune maloljetnika temeljem podataka dostupnih Poreznoj upravi.

Za maloljetnike koji nemaju otvoren račun na koji se može izvršiti povrat poreza, u privremenim će poreznim rješenjima pisati da se poziva zakonski zastupnik poreznog obveznika maloljetnika, da se javi nadležnoj ispostavi Porezne uprave kako bi se proveo postupak utvrđivanja zakonskog zastupnika te da dostavi broj računa za izvršenje povrata.

Dostava rješenja obveznicima očekuje se do 30. lipnja 2016. godine, a isplata povrata u kolovozu, nakon zaprimanja i evidentiranja eventualnih prigovora poreznih obveznika na dostavljeno rješenje.

Obzirom da će se dio zakonskih zastupnika pozivati u Poreznu upravu kako bi dokazali svojstvo zakonskih zastupnika/skrbnika i odlučili o načinu isplate preplaćenog poreza, ovim putem pozivamo sve roditelje čije dijete/štićenik nema otvoren račun, da se Poreznoj upravi jave što prije, kako se u ispostavama PU tijekom ljetnih mjeseci ne bi stvarale nepotrebne gužve na šalterima. Za maloljetnike koji nemaju otvoren račun na koji se može izvršiti povrat, zakonski zastupnik može dostaviti svoj račun za izvršenje povrata.

Komentirajte prvi

New Report

Close