Od Nove godine svima jedinstveni račun za struju

Autor: Darko Bičak , 13. prosinac 2016. u 13:27
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Važno je naglasiti da bez obzira na odabranog operatera struje, HEP ODS i dalje ostaje distributer te je nadležan za očitanje brojila i otklanjanje svih problema u mrežnom sustavu.

Od Nove godine će svi potrošači električne energije u Hrvatskoj dobivati jedinstvenu uplatnicu za struju sukladno Zakonu o tržištu električne energije.

Naime, do sada je jedinstven račun imao jedino HEP dok su ostali operateri izdavali račun za potrošenu struju, a drugi za trošak distribucije, tzv. mrežarine je dolazio od HEP-a. Prema novoj odredbi će se mrežarina plaćati zajedno s električnom energijom na računu opskrbljivača.

Iz RWE-a su pozdravili ovu promjenu jer do sada mnogi građani nisu željeli odlaziti iz HEP-ove distribucije upravo zbog želje da se izbjegnu komplikacije s dva računa, a isto tako su se mnogi iz tog razloga i ponovno vratili HEP-u. Građani koji električnu energiju kupuju od tržišnih opskrbljivača, a njih je oko 200 tisuća, zbog objedinjavanja računa neće imati nikakvih dodatnih troškova, a cjenik opskrbe i distribucije neće se mijenjati. HEP ODS i dalje ostaje distributer te je nadležan za očitanje brojila i otklanjanje svih problema u mrežnom sustavu. Zoran Miliša, predsjednik Uprave drugog po veličini hrvatskog operatera, RWE Energije, komentirao je da se radi o velikom koraku u stvaranju potpuno liberaliziranog tržišta električne energije u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close