Od idućeg tjedna kreću subvencije za kupnju stana ili gradnju kuće: Evo što trebate znati

Autor: Poslovni.hr , 07. rujan 2019. u 10:20
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Interes je velik pa neke banke bilježe rekordan broj zahtjeva u odnosu na prijašnje godine.

Uz stambene poticaje Emina Bulić će se zajedno sa suprugom i sinom riješiti podstanarstva i doći do vlastitog doma. Svu je dokumentaciju prikupila i spremno čeka otvaranje natječaja. "Prvi veliki dio kredita, znači 30 posto rate pokrivat će ta subvencija, a to jako puno znači i čovjek može ušparati i novce iskoristiti za druge svrhe, recimo kod useljenja", kazala je Bulić, za Dnevnik Nove TV.

Pravila su ista kao i lani osim što roditelji moraju donijeti rodni list za dijete za koje će po novom dobiti dodatnu godinu subvencije. Uz to, tu je dokumentacija za banku te za državnu agenciju – preslika osobne, zemljišnoknjižni izvadak, predugovor i ovjerene izjave supružnika da nisu vlasnici nekretnine. Novca ima dovoljno. "Ako će ove godine biti potrebno izdvojiti dodatna sredstva, to neće biti problem", kazao je Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva graditeljstva.

Novi natječaj na proljeće

Ista pravila, ali ne i cijene, kažu agenti za nekretnine. Zbog velikog interesa za stanove se traži deset posto više nego prije desetak dana. "Moramo pozdraviti da je ministar najavio natječaj i za treći mjesec pa oni koji nisu našli odgovarajuće stanove čekaju proljeće i to smanjuje pritisak na cijene", smatra Boro Vujović, iz HGK Udruženja poslovanja nekretninama.

Bez obzira na više cijene državna banka ima rekordan interes. Već 600 zahtjeva, 80 posto za kupnju stana ostalo za gradnju kuće. "Prosječna starost klijenata je do 36 godina i visokoobrazovani klijenti", kazala je Ivana Kamenić iz Hrvatske poštanske banke.

Građani su iznenađeni što im neke banke na daju kredite u punom iznosu vrijednosti stana pa se moraju snalaziti za novac. "Neke daju 80 posto, ali to ne znači da u drugim banakama ne možete ostvarit' ono što ste vi htjeli", objasnio je Vjeko Peretić, kreditni posrednik.

Emina Bulić kaže kako je ovaj poticaj utjecao na nju i supruga da obitelj ostanu graditi u Hrvatskoj umjesto odlaska u inozemstvo.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Da su visokoobrazovani sumnjam da bi dizali kredit

Loš PR, realno katastrofalan potez Vlade i HNS da banke i građevinari opet zarađuju silne pare a krajnji korisnik štrik oko vrata.

New Report

Close