Od iduće godine bit će obvezno devetogodišnje školovanje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. listopad 2012. u 11:00
Ilustracija / PXL

Ministar Željko Jovanović upozorio je na mnoge odgode upisa djece u prvi razred osnovne škole, ističući kako se u posljednje dvije godine svake godine odgodio upis oko 2000 djece u prvi razred i – umjesto odlaska u školu, ta djeca ostaju u vrtićima.

 Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je kako će, umjesto osmogodišnjega, od iduće godine biti obvezno devetogodišnje školovanje jer će se, kako je rekao, uvesti predškola. Sudjelujući na 4. hrvatskom kongresu školske i sveučilišne medicine pod nazivom "Javnozdravstveni izazovi školske i adolescentne medicine" Jovanović je rekao kako – zahvaljujući izmjenama zakona o predškolskom odgoju – u Hrvatskoj od iduće godine predškola postaje obvezna, a time praktično od iduće godine škola obvezno traje devet godina, čime će se pridonijeti kvalitetnijoj izobrazbi djece.

Upozorio je na mnoge odgode upisa djece u prvi razred osnovne škole, ističući kako se u posljednje dvije godine svake godine odgodio upis oko 2000 djece u prvi razred i – umjesto odlaska u školu, ta djeca ostaju u vrtićima. Izrazio je i zabrinutost porastom broja djece s teškoćama u razvoju u predškolskoj dobi.

"Školske 2005./2006. godine bilo je svega tri posto takve djece, a školske 2012./2013. čak ih je šest posto", istaknuo je ministar Jovanović. "Trenutačno je u Hrvatskoj 2072 osnovnoškolaca koji se školuju u 19 ustanova s posebnim programom, a najveća takva ustanova je Centar za autizam u Zagrebu s podružnicama u Splitu i Rijeci", rekao je ministar Jovanović.

Po njegovim riječima ne smiju se zanemarivati i posebno nadarena djeca. "Pripremamo novi pravilnik kojim ćemo osigurati bolji rad s djecom s posebnim potrebama, ali i s posebno nadarenom djecom", istaknuo je ministar Jovanović. Upozorio je na nedostatak stručnih suradnika – pedagoga, psihologa, edukatora i rehabilitatora, ističući da je u Hrvatskoj u osnovim školama 1396 takvih stručnjaka, što znači da svaki od njih prosječno radi čak s 239 djece.

Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik rekao je kako se 4. hrvatski kongres školske i sveučilišne medicine održava desetak godina nakon 3. kongresa, što, "govori o zapuštanju školske medicine kao javne djelatnosti". Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić pozvala je Ministartvo zdravlja i Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta da svojim odlukama utječu na poboljšanje cjelokupne skrbi o djeci.

Tijekom trodnevnog kongresa, kako je najavljeno, posebna pozornost bit će usmjerena na zaštitu od zaraznih bolesti, uključujući i spolno prenosive bolesti, te reprodukcijsko zdravlje, kronične nezarazne bolesti, uključujući i poremećaje u prehrani, te mentalno zdravlje i ovisnosti. Organizator kongresa je Hrvatsko društvo za školsku i sveučilišnu medicinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close