Od danas je telefoniranje u EU jeftinije za gotovo četiri puta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. travanj 2016. u 09:03
Foto: Thinkstock

Ovo je zadnji korak prije potpunog ukidanja naplate roaminga u lipnju 2017, rekla je del Castillo.

Telefoniranje, slanje SMS poruka i surfanje na mobilnim uređajima od subote će biti znatno jeftinije u cijeloj Europskoj uniji, što je zadnje pojeftinjenje prije konačnog ukidanja naknada za roaming u lipnju sljedeće godine.

Na cijenu koju korisnik mobilnih usluga plaća u domaćoj mreži od subote, 30. travnja, dodavat će se, za korištenje mobitela u europskom inozemstvu,  0,05 eura po minuti za odlazne pozive, 0,02 eura za SMS poruku i 0,05 eura bez PDV-a za jedan MB podatkovnog prometa. To znači da će cijene roaminga za odlazne pozive i poruke pasti na jednu četvrtinu sadašnje cijene, a za podatkovni promet na jednu trećinu sadašnje cijene.

"Sada smo nadomak ukidanja troškova roaminga 2017. godine. Tu nije riječ samo o uštedi za Europljane, nego i o uklanjanju prepreka na jedinstvenom digitalnom tržištu", izjavio je potpredsjednik Komisije zadužen za digitalno tržište Andrus Ansip.

Na snagu stupaju i pravila o mrežnoj neutralnosti, što znači da telekom operateri neće moći više usporavati ili blokirati neke sadržaje na internetu, osim u iznimnim slučajevima, primjerice za sprečavanje kibernetičkih napada.

"Ta pravila štite pravo svakom Europljaninu na pristup internetskim sadržajima bez upletanja ili diskriminacije", izjavio je povjerenik za digitalno gospodarstvo i društvo Guenther Oettinger.

Prema dogovoru između europskih institucija postignutom u ljeto prošle godine, od 15. lipnja 2017. godine naknade za roaming potpuno se ukidaju u cijeloj Uniji, što znači da će građani moći koristiti svoje mobilne uređaje po istoj cijeni koju plaćaju doma bilo gdje u EU-u.

To pak ne znači da će se moći stalno koristiti strani broj kako bi se smanjili troškovi. Primjerice, smatrat će se zlouparabom ako netko kupi SIM karticu u nekoj drugoj zemlji članici EU-a gdje su cijene manje nego u njegovoj zemlji i stalno je koristi ili ako stalno boravi u inozemstvu sa SIM karticom iz svoje zemlje. 

Stoga je Komisija dobila mandat da definira limite korištenja mobilnih uređaja u europskom inozemstvu, a nakon što se ti limiti potroše naplaćivao bi se roaming, iako znatno manje nego danas. Ti limiti trebali bi biti dovoljni za, primjerice, godišnji odmor u nekoj drugoj zemlji tako da građani po povratku s takvog odmora nemaju dodatnih troškova za uporabu mobilnih uređaja.

Nakon što pozivi telekomunikacijskim operaterima da smanje neopravdano visoke naknade za korištenje mobitela u inozemstvu nisu urodili plodom, Komisija se 2007. godine odlučila za postupno zakonsko ograničavanje. Tako je od 2007. godine do danas roaming u EU za pozive i SMS poruke pojeftnio preko 80 posto, a za podatkovni promet 91 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ajde i neke koristi od EU…

New Report

Close