Od danas isplata milijarde kuna poljoprivrednicima

Autor: Poslovni dnevnik , 17. travanj 2017. u 21:59
Prije isplate prijeboj potpora s poreznim dugom/Davor Puklavec/PIXSELL

Isplaćuje se ostatak iznosa za izravna plaćanja i cijeli iznos za IAKS mjere ruralnog razvoja, potpora za ekološki uzgoj u svibnju.

Ministarstvo poljoprivrede preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju od danas, 18. travnja počinje s isplatom druge rate izravnih plaćanja u iznosu od milijarde kuna poljoprivrednicima.

Lani studenom poljoprivrednicima je isplaćeno 806 milijuna kuna predujma izravne potpore za 2016., a od 8. veljače ove godine isplaćivao se prvi dio izravne potpore za 2016. Na račune oko 100.000 poljoprivrednih gospodarstava isplaćeno je 1,4 milijarde kuna izravne potpore. Poljoprivrednicima će sada biti isplaćen ostatak iznosa za izravna plaćanja i kompletan iznos za IAKS mjere ruralnog razvoja (Mjera 10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, Mjera 13 – Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima) sukladno jedinstvenom zahtjevu podnesenom za 2016. Isplata potpora za Ekološki uzgoj – Mjera 11 bit će u svibnju. Poljoprivrednicima će krajem godine biti isplaćen i predujam za proizvodnu 2017. u iznosu od 922 milijuna kuna, za koju se upravo podnose zahtjevi.

Prije svake isplate provest će se prijeboj potpora s poreznim dugom, ali samo na iznosima koji se financiraju iz državnog proračuna. Poljoprivrednici koji su pored redovnih prijavili i zaštićene račune, dobit će iznos potpore do 50.000 kn na zaštićeni račun, a ostali iznos potpore na redovni račun. Informativni izračun, po kojem se može vidjeti koliko izravne potpore mogu očekivati, poljoprivrednicima je dostupan putem AGRONET-a nakon odobrenja svake pojedine potpore. 

Komentirajte prvi

New Report

Close