Od četvrtka rješenja za 200 kuna vaučera za struju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. rujan 2015. u 16:22
Foto: Goran Jakuš / Pixsell

Po bazi sustava socijalne skrbi pravo na vaučere imat će oko 125.000 hrvatskih građana.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u srijedu je u zagrebačkom Centru za socijalnu skrb predstavila Vladinu mjeru suzbijanja energetskog siromaštva, odnosno vaučere od 200 kuna mjesečno za potrošnju električne energije za korisnike socijalne pomoći, koja se počinje primjenjivati od 1. listopada.

Po bazi sustava socijalne skrbi pravo na vaučere imat će oko 125.000 hrvatskih građana, odnosno oko 70.000 kućanstava, rekla je Opačić dodavši da zbog te mjere struja neće poskupjeti i trošak neće pasti na teret građana.

Također je odbacila zamjerke da je mjera uvedena tek sada zbog izborne kampanje, objasnivši da nije mogla biti donesena ranije zbog dugotrajnih priprema i dogovora s distributerima električne energije.

Centri za socijalnu skrb od četvrta će početi izdavati rješenja i kupone od 200 kuna s kojima će korisnik zajamčene minimalne naknade ili osobne invalidnine otići u Finu u kojoj će, uz predočenje rješenja, osobne iskaznice i računa za struju, Fina uplatiti iznos distributeru od kojeg korisnik dobiva struju.

Oni koji ne mogu doći u centar mogu se javiti svom socijalnom radniku da im se kuponi i rješenja dostave na kućnu adresu, a za one koji su izolirani u udaljenim mjestima ili teško bolesni to će u Fini moći obaviti djelatnici centara socijalne skrbi ili, uz predočenje dokumenta, njihova rodbina.

Na upit novinara što za uzvrat dobivaju distributeri električne energije koji su pristali na ovu mjeru, Opačić je odgovorila da je riječ o promijeni određenih parametara u formuli za obračun električne energije u dijelu u kojem su isporučitelji dobili prostor da dio novca mogu uplatiti u jedan fond umjesto u drugi, u ovom slučaju za najugroženije građane.

Građani to neće platiti i cijena struje neće se povećati, poručila je Opačić.

Predstavljanju mjere u Centru za socijalnu skrb bila su nazočna i dvojica korisnika koja su novinarima izjavila da će im vaučeri za električnu energiju dobro doći jer su obojica nezaposleni i primaju minimalnu naknadu. Na pitanje hoće li na parlamentarnim izborima zbog toga glasovati za SDP odgovorili su da su apolitični.

Ravnateljica centra Božena Horvat Alajbegović izrazila je zadovoljstvo Vladinom mjerom, na koju u Zagrebu pravo ima oko 10.000 građana.

Vaučeri u iznosu od 200 kuna izdavat će se mjesečno. U slučaju da je korisniku mjesečno iznos za struju manji od toga, ostatak će se kumulirati do šest mjeseci, a evidencija se vodi u Fini.

Vladinom uredbom o naknadi za najugroženije kupce električne energije propisano je da isporučitelj struju socijalno ugroženom korisniku ne može isključiti, a da se prije ne konzultira s nadležnim centrom za socijalnu skrb.

Vlada je sporazum potpisala s tri opskrbljivača električne energije – HEP-om, te tvrtkama GEN-I i RWE Hrvatska.

Trošak izdavanja vaučera, koji će se pokrivati tzv. solidarnom naknadom od tri lipe po kilovatsatu utrošene struje, neće se prebaciti na cijenu struje, već će je snositi opskrbljivači, tvrde u Vladi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close