Od četvrtka ćete se manje veseliti plaći i isplati dividende

Autor: Poslovni.hr , 28. veljača 2012. u 11:20

U četvrtak nas čekaju nove porezne promjene, a one zahvaćaju sve građane putem PDV-a, a posebno još opterećuju radnike s neto plaćom većom od 5.800 kuna, vlasnike dionica koji primaju dividendu veću od 12.000 kuna godišnje te umirovljenike s inozemnim mirovinama, podsjeća Novi list.

Osim povećanja stope PDV-a na 25 posto, povećanja poreza na dohodak, oporezivanja dividendi i inozemnih mirovina, uvodi se i stopa poreza od 10% na: jestiva ulja i masti biljnog i životinjskog podrijetla, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, isporuku vode – osim vode koja se stavlja na tržište u bocama ili u drugoj ambalaži, bijeli šećer od trske i šećerne repe. Od 1. ožujka također nema više odbitka pretporeza na reprezentaciju i kupnju automobila, plovila i zrakoplova na tvrtke.

Olakšanje će osjetiti poduzeća, koja će nakon 1. svibnja plaćati nižu stopu zdravstvenih doprinosa, a očekuje ih i niži vodni prinos, naknade za šume i spomenička renta. Još jedno rasterećenje poduzeća čeka u idućoj godini, radi se neoprezivanju ponovno investirane dobiti.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ja nemam plaću!

New Report

Close