Od 27 ambicioznih projekata Željko Kerum završio je samo Joker!

Autor: Saša Paparella (VLM) , 11. studeni 2012. u 22:00
Jedino u trgovački centar Joker (80 mil. eura) te Koteks (20 mil.eura) ne treba ulagati/PIX

Uz hotel Marjan, velike ulagače traže Kila i Lora.

Kad bih sve prodao, u džepu bi mi ostalo 440 milijuna eura, izjavio je splitski gradonačelnik, poduzetnik Željko Kerum, u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji. Napomenuo je da tu ne ubraja trgovine, ali nije precizirao računa li i nekretnine u vlasništvu članova svoje obitelji.

Ipak, malo precizniju sliku dobili smo uvidom u elaborat koji je Kerum prije nekoliko mjeseci uputio jednoj poslovnoj banci. U njemu vrijednost svojih 27 nekretnina, bez trgovina koje je u međuvremeno prodao, procjenjuje na ukupno 284 milijuna eura. Od tog niza projekata i nekretnina u ovoj godini nije prodao ništa osim trgovačkog centra Joker, a dio vlasništva prebacio je na rodbinu.   Svoje nerealizirane projekte Kerum je podijelio u dvije skupine. U prvu je svrstao 12 svojih najvećih pokušaja u koje je, tvrdi se u elaboratu, uložio ukupno 247 milijuna eura. Da bi se dovršili, treba uložiti još 172 milijuna eura i ukupno bi onda vrijedili 419 milijuna eura. Ulagati ne treba samo u trgovački centar Joker, vrijedan 80 milijuna eura, te Koteks, vrijedan 20 milijuna eura, što znači da je od silnih projekata dovršio (i preprodao ga) samo Joker, jer je Koteks sagrađen u socijalizmu. Od nedovršenih projekata najskuplji je hotel Marjan, za koji se u elaboratu tvrdi da će konačna investicija biti 100 milijuna eura te da je njegova vrijednost 80 milijuna eura, iako Kerum javno tvrdi da je uložio 113 milijuna eura.

Najveći zalogaj za nekog odgovornijeg ulagača bit će POS-ov projekt Kila, koji Kerum procjenjuje na deset milijuna, a dovršenje investicije stajalo bi još 65 milijuna eura. Projekt trgovačko-stambenog kompleksa Lora procijenjen je na 12 milijuna eura, što znači da bi se trebalo uložiti još 53 milijuna eura. U Lori se planira gradnja četiriju tornjeva koji bi Splitu, kako je Kerum objašnjavao uoči posljednjih lokalnih izbora, trebali dati izgled poslovne metropole. U međuvremenu je gradonačelnik Kerum prihvatio idejni projekt poduzetnika Keruma i u tijeku je odobravanje nužnih dozvola.Na čak tri projekta (splitska Periska, koja ima lokacijsku dozvolu, potom nesuđeni hotel Bačvice te trgovački centar u Kaštel Štafiliću, koji je tek u fazi preliminarnoga nacrta) Kerum prezentira iste brojke, odnosno da vrijede po devet milijuna eura, a plan je da svaki od njih u konačnici bude vrijedan 15 milijuna eura. I poslovni centar Keri, na mjestu bivšeg Peveca u Dujmovači, koji ima lokacijsku dozvolu, vrijedi devet, a nakon dovršetka investicije trebao bi vrijediti 20 milijuna eura.

Na mjestu kaštelanske Plive nesuđeni šoping centar Joker Trogir, potencijalno vrijedan 25 milijuna eura, ima lokacijsku dozvolu i trenutačno vrijedi 12 milijuna eura. Poslovno-turistički centar u Rogoznici procjenjuje se na dva milijuna, plan je pet milijuna, a građevinska dozvola je ishodovana. Velik je izazov i pred budućim vlasnikom nekoć popularnoga restorana Šumski dvor, pokraj zagrebačkog Cmroka. Vlasnik ga, naime, procjenjuje na četiri milijuna eura, a vrijednost nakon nužnih ulaganja bila bi šest milijuna eura.  Na drugom Kerumovu popisu još je 15 manjih, uglavnom dovršenih projekata čija će cijena nakon realizacije biti do pet milijuna eura, a trenutačno vrijedne ukupno 37 milijuna eura.

Među njih je, vjerojatno pogreškom, uvršten splitski hotel Central, koji vrijedi osam, dok bi nakon završetka uređenja trebao stajati 12 milijuna eura. Hotel Neva u Podstrani vrijedi pet milijuna eura, a stara škola u istom mjestu pola milijuna eura. Vrijednost ostalih projekata s "jeftinije" liste u konačnici ne bi trebala prijeći tri milijuna eura, koliko vrijedi farma u Drnišu. Po dva i pol milijuna eura vrijede hotel Žnjan, zadarski Borik, kamp u Supetru te objekt u Malom Lošinju, u koji treba još uložiti. Na po dva milijuna eura procijenjeni su objekti u Poreču, apartmani na Čiovu i vila na zagrebačkom Tuškancu, a na milijun i pol zagrebački hotel Central i objekt na splitskoj Rivi. Po okruglih milijun eura vrijede restoran Kokola u Splitu te zgrada sa zemljištem u bračkoj Milni.

Komentirajte prvi

New Report

Close