Od 2015. na e-dražbama dvije trećine oglašenog bez kupca

Autor: Suzana Varošanec , 02. listopad 2018. u 22:00
U 3. kvartalu 2018. ukupno prodano 167 nekretnina od čega čak 40% na trećoj dražbi/FOTOLIA

Prema vrsti postupka prednjače nekretnine prodane u sklopu stečaja s udjelom od 56% što je 753 nekretnina.

U provedbi elektroničke javne dražbe nekretnina ne odvija se sve u skladu s očekivanjima, uočene su poteškoće, zbog čega i ovaj segment ovršnog zakonodavstva uskoro očekuju promjene.

Kako za navedeno potvrda dolazi iz nadležnog Ministarstva pravosuđa, vidljiva i kroz Obrazac prethodne procjene za Nacrt prijedloga ovršnog zakona koji je upućen u proceduru e-savjetovanja, u tom se dijelu ovrhe, bitnom za potencijalne investitore, očito pripremaju nova rješenja. Tek će se vidjeti koja konkretno, no predlagatelj ukazuje na namjeru da se postupak prodaje nekretnina poboljša i procedura olakša. 

Prva intervencija
Riječ je o prvoj zakonodavnoj intervenciji u sustav e-dražbe koji vodi Financijska agencija. Uspostavljen je u mandatu Vlade Zorana Milanovića i tadašnjeg ministra pravosuđa Orsata Miljenića, uz temeljnu poruku jačanja transparentnosti i privlačenja većeg broja investitora. Funkcionira od početka 2015. kad su na snagu stupile odredbe Ovršnog zakona vezane uz elektroničku javnu dražbu.

Aktualan stoga te znakovit za ukupnu sliku što se zbiva u sustavu provedbe prodaje nekretnina i pokretnina e-dražbom je Finin preglednik za treći kvartal, ali i cijelo razdoblje. Pokazuje se da je manjak interesa vezan uz gotovo 2/3 prodavanih predmeta koji su ostali bez kupca. Fina je dosad objavila 32.511 pismena u aplikaciji Javna objava te 4754 predmeta prodaje u Očevidniku nekretnina i pokretnina koji se prodaju u ovršnom postupku.

U tom sustavu ukupno je održano 7520 javnih dražbi u kojima se prodavalo 4080 nekretnina i pokretnina, no prodano ih je tek 1347, odnosno oko 33%. Postupak je uslijed manjka zainteresiranih kupaca za čak 2733 predmeta prodaje završio fijaskom, gledano iz perspektive ovrhovoditelja te stečajnih vjerovnika.   Prema podacima o broju prodanih nekretnina i pokretnina prema vrsti postupka, 56% ili 753 nekretnina prodano je u sklopu stečajnog postupka u kojem se preko Fine u četiri kruga prodaju nekretnine opterećene razlučnim pravom. 

Treći krug
Najučinkovitiji je treći dražbovni krug, u kojem je prodano najviše nekretnina (252). U četvrtom se prodaje po početnoj minimalnoj cijeni od 1 kune, a tako ih je prodano 116 ili 15-ak posto. Treća dražba još je efikasnija u trećem kvartalu kad je od ukupno prodanih 167 nekretnina njih čak 67 ili 40% prodano na trećoj dražbi.

Komentirajte prvi

New Report

Close