Od 1,8 mlrd. kuna trezoraca banke kupile pola

Autor: Jadranka Dozan , 24. studeni 2015. u 22:01
Ministarstvo B. Lalovca treba refinancirati još 2,9 mlrd. / P. Macek/PIXSELL

Dobra kunska likvidnost olakšava rješavanje tekućih potreba financiranja države.

Dok se čeka dogovor oko sastavljanja nove vlade, potrebe države za kratkoročnim financiranjem idu svojim tijekom.

Zbog solidne likvidnosti u sustavu to, nasreću, ide uglavnom glatko, o čemu svjedoči i 1,85 milijardi kuna prometa jučerašnje aukcije trezorskih zapisa Ministarstva financija. Državi ovaj tjedan na naplatu stiže 1,6 milijardi kuna, Ministarstvo je najavilo plan izdanja od nešto nižih 1,2 milijarde, a banke i ostali institucionalni ulagači (od fondova do osiguranja) iskazali su potražnju za ukupno više od 2,7 milijardi.

Uz takvu potražnju kamatne stope na kunske trezorce očekivano su ostale na niskim razinama: 0,43 posto za one na najkraći rok (91 dan), 0,55 posto na šestomjesečne i 1,5 posto na jednogodišnje, s tim da je na jednogodišnje s eurskom klauzulom kamata 0,40 posto.

Dok su 96 milijuna kuna eurskih zapisa većim dijelom upisali fondovi i druge nebankovne institucije, banke su prednjačile upisom kunskih zapisa. Stanje državnog duga po trezorcima nakon ovotjednih dospijeća iznosi oko 29 milijardi kuna računajući i izdanje netipičnih deviznih iz veljače (na 18 mjeseci). Do kraja godine, tj. u prosincu Ministarstvo mora refinancirati još 2,9 milijardi kuna trezoraca.  

Komentirajte prvi

New Report

Close