Revizija otkrila: Od 122 stana za znanstvene novake čak 87 je prazno, pa troškovi MZO-a šest puta premašuju prihod od najma

Autor: Jadranka Dozan , 27. prosinac 2018. u 13:39
Ministrica znanosti Blaženka Divjak/ Tomislav Miletic/PIXSELL

Primjer stanova Ministarstva znanosti odavno se vuče u izvješćima, ali broj praznih samo raste.

U nalazima državne revizije dosta se primjedaba na učinkovitost iracionalnost u raspolaganju proračunskim novcem i imovinom ponavlja iz godine u godinu.

Među bizarnijim primjerima svakako je onaj o 122 stana u vlasništvu Ministarstva znanosti i obrazovanja koje ih svojedobno nabavilo za potrebe znanstvenih novaka, a u knjigama se vode na 37 mil. kuna vrijednosti. U izvješću DUR-a ističe se da je krajem 2017. u "urednom" najmu bilo je samo 12 stanova, 6 ih se koristilo po isteku ugovora o najmu, 17 ih je useljeno protupravno, a čak 87 se ne koristi, tj. zjape prazni.

Natječaji za najam nisu provođeni od 2011. Ministarstvo je lani od najma ostvarilo 136.036 kuna, a po tim je stanovima imalo šest puta veće troškove (840.000).

Na tu neracionalnost državni revizori upozoravaju već godinama, a iako su iz MZO-a mahom najavljivali rješavanje, broj praznih stanova u međuvremenu se samo povećao (istecima postojećih ugovora).

Usto, godinama se vuče i priča o stanu od 90 m2 u centru Zagreba (Varšavska) koji se ne koristi, ali MZO opterećuje režijskim troškovima.

Iz Ministarstva su DUR-u najavili reguliranje načina upravljanja i raspolaganje imovinom, a reaktivacija dodjele stanova na korištenje im je, kažu, jedan od prioriteta. Tvrde da su u kontaktu s Ministarstvom državne imovine i oko jd prodaje stana u Varšavskoj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close