Od 1. lipnja spremno 6100 vatrogasaca

Autor: Branimir Bradarić/VL , 29. svibanj 2019. u 21:59
Vatrogasno operativno središte u Divuljama bit će aktivno sve do 30. rujna/D. Jaramaz/PIXSELL

Nova protupožarna sezona.

Hrvatska vatrogasna zajednica spremna je za nadolazeću požarnu sezonu u cijeloj Hrvatskoj, a posebno na Jadranu čije je priobalje tijekom ljeta posebno ugroženo.

Kazao je to glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković najavljujući da od 1. lipnja u Divuljama s radom počinje Vatrogasno operativno središte iz kojega će se voditi sve aktivnosti sve do 30. rujna.

"Odradili smo puno na terenu i još provodimo zadnje pripreme. Imali smo i dvije pokazne vježbe na kojima smo pokazali što i koliko možemo. Vatrogasci će i ove godine sa svim drugim partnerima učiniti sve da se građani i gosti sigurno osjećaju", istaknuo je Tucaković.

U sklopu priprema vatrogasci će na nekoliko lokacija imati dislocirane točke po priobalju i na otocima. Bit će pojačane i državne intervencijske vatrogasne postrojbe u Splitu, Zadru. Šibeniku i Dubrovniku.

Pripremljen je i plan podizanja izvanrednih snaga iz cijele Hrvatske te raspored kad koja županija šalje svoje snage za pomoć. Prema tom planu u samo nekoliko sati na požarište može stići 800-900 vatrogasaca iz unutrašnjosti.

"U priobalju imamo angažirano ukupno oko 5000 vatrogasaca, a od 1. lipnja sezonski ćemo zaposliti još njih 1100 koji će biti raspoređeni uz obalu. Riječ je o respektabilnim snagama koje imaju iskustva u gašenju. Ljudskim snagama treba dodati i po šest kanadera i zračnih traktora, dva helikoptera i mnogo nove moderne vatrogasne opreme kojom sada raspolažemo poput kamera, dronova, vozila…", kazao je Tucaković.

Komentirajte prvi

New Report

Close