Od 1. srpnja SMS poruke u roamingu samo 0,67 kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. lipanj 2013. u 11:21
Photo: Thinkstock

Znatno ‘padaju’ i cijene SMS poruka u roamingu, s 1,6 do 3,2 kune na oko 0,67 kuna, kao i prijenosa podataka s oko 50 kuna/1 MB (megabajt) na oko 3,4 kune/1MB.

Tri operatora mobilne telefonije u Hrvatskoj, Hrvatski telekom (HT), Vipnet i Tele2 Hrvatska, spremni su za primjenu europske III. regulacije roaminga od 1. srpnja ove godine slijedom koje će stranci iz zemalja EU-a koji dođu u Hrvatsku, kao i hrvatski korisnici kada odu u druge zemlje EU-a, za mobilne pozive, SMS-ove i prijenos podataka unutar EU-a plaćati nižu cijenu.

Primjena te regulacije roaminga (gostovanja u drugim mobilnim mrežama), koja je u EU na snazi od 1. srpnja prošle godine i ujedno je treća u nizu regulacija od 2007. kojom Europska komisija nastoji riješiti problem previsokih cijena roaminga u zemljama EU-a, u Hrvatskoj je regulirana izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama koji je prošlog tjedna upućen u saborsku proceduru.

Te izmjene vežu se uz ostalo i za primjenu Uredbe o roamingu u nacionalnom zakonodavstvu od dana pristupanja Hrvatske EU, prema čemu se cijena roaminga višestruko smanjuje u odnosu na sadašnje, s tim da prva faza tog snižavanja ide s 1. srpnja ove godine, a, ako se ništa ne promijeni u EU regulativi, druga faza išla bi s 1. srpnjem 2014.

Za sada, s 1. srpnja ove godine, prema izračunima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te nacionalnog regulatora Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), cijene telefonskih odlaznih poziva u roamingu smanjit će se sa 6 do 11 kuna na 1,82 kune (sve su cijene bez PDV-a), a cijene dolaznih poziva sa 2,4 do 6,4 kune na 0,53 kune.

Znatno 'padaju' i cijene SMS poruka u roamingu, s 1,6 do 3,2 kune na oko 0,67 kuna, kao i prijenosa podataka s oko 50 kuna/1 MB (megabajt) na oko 3,4 kune/1MB.

Potvrđujući spremnost za primjenu te regulacije i smanjenje cijena, iz HT-a, Vipneta i Tele2 Hrvatska, kao i iz HAKOM-a, napominju da bi se to moglo odraziti na pad prihoda operatora u ovoj godini, ako govorni i podatkovni promet ostane nepromijenjen, a što bi se eventualno moglo ublažiti porastom podatkovnog prometa u roamingu, što je i trend zadnjih par godina.

Određena očekivanja pritom postoje i od turističke sezone i stranih turista iz EU-a, posebno u ljetnom dijelu sezone u kojem bi se ove godine, slijedom nove regulacije roaminga, mogao smanjiti trend porasta prodaje prepaid paketa telekoma u Hrvatskoj.

Time su do sada poslovni ljudi, turisti i drugi iz inozemstva prilikom boravka u Hrvatskoj izbjegavali skupe roaming pozive, po čemu Hrvatska nije bila izuzetak u Europi, ali se sa znatno nižim cijenama roaminga sličnim onima u zemljama EU-a, odakle u Hrvatsku dolazi i oko 90 posto ukupnog broja stranih turista ili njih više od 10 milijuna, takva potreba smanjuje.

Iz turističkih krugova pritom se ocjenjuje i da će smanjenje cijena roaminga od ovog ljeta biti i određena dodatna vrijednost i hrvatskom turizmu.

U vezi primjene nove regulacije roaminga, iz HAKOM-a ističu da im operatori nisu obvezni dostaviti na uvid ili odobrenje nove tarifne modele s nižim cijenama roaminga nego će samostalno primjenjivati tu uredbu. No, sazna li HAKOM nakon 1. srpnja da neki to ne primjenjuju kako treba može primjeniti prekršajne kazne propisane novim izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama.

Najavljujući da će i prije 1. srpnja ponuditi nove roaming tarife, iz tržišno najjačeg telekoma u Hrvatskoj HT-a ističu da već otprije imaju tarifne opcije za povoljnije razgovore i korištenje podatkovnih usluga u 50 zemalja širom svijeta, kao i da postojeće maloprodajne roaming cijene za hrvatske korisnike ovise i definiraju se temeljem veleprodajne cijene koju hrvatskim operatorima ponude mobilni operatori iz inozemstva.

Iz Vipneta su regulaciju ocijenili dobrom vijesti i za dobrobit korisnika, a naglašavaju da su prvi na domaćem telekom tržištu korisnicima još sredinom travnja ponudili niže cijene roaminga – razgovora, SMS-a i podatkovnog prijenosa u pet najposjećenijih zemalja EU s kojima Vipnetovi korisnici ostvaruju više od dvije trećine ukupnog roaming prometa. Za te cijene kažu da su dijelom čak i niže od onih koje definira EU regulativa.

Iz Tele2 Hrvatska poručili su da su maloprodajne cijene svih (govornih, SMS i podatkovnih) usluga regulirane na razini EU-a te će kao takve biti automatski primjenjive i na hrvatske Tele2 korisnike od 1. srpnja, kao i na inozemne goste iz EU u Hrvatskoj.

U vezi regulacije roaminga u EU, Europska je komisija krajem svibnja predložila novu promjenu te regulative odnosno ono za što se zalaže već godinama, a to je da se ukine naknada za roaming između zemalja članica EU-a i to već od proljeća iduće godine do izbora za Europski parlament.

Komentari (1)
Pogledajte sve

a što kažete na potpuno besplatne dolazne pozive u 140 zemalja svijeta

New Report

Close