Očekuje se stagnacija Crobexa oko najviših razina u 8 mjeseci

Autor: Poslovni.hr/H , 10. kolovoz 2015. u 09:40
Foto: Thinkstock

Među rijetkim gubitnicama kod likvidnijih izdanja po padu cijene izdvaja se dionica Maistre, za 3,4 posto te Arenaturista, za 0,9 posto.

Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak se očekuje stagnacija Crobexa, koji se nalaze na najvišim razinama u zadnjih više od 8 mjeseci, a ostaje za vidjeti hoće li se nastaviti intenzivnije trgovanje ili će se prometi smanjiti.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 1,07 posto, na 1.817 bodova, što je njegova najviša razina od 10. studenoga prošle godine, kada je na zatvaranju iznosio 1.820 bodova.

Istodobno, Crobex10 skočio 1,30 posto, na 1.062 boda, i na najvišoj je razini od 14. listopada lani, kada je na zatvaranju iznosio 1.064 boda.

Redovni promet iznosio je oko 85,5 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna manje nego u tjednu ranije, no protekli je tjedan bio skraćeni zbog praznika.

"Drugi tjedan zaredom, Crobexi su porasli pa tako u zadnja četiri tjedna bilježe uspon u njih tri. Protekla dva tjedna na domaćem tržištu bila su obilježena polugodišnjim poslovnim rezultatima kompanija, pri čemu su investitori ugrađivali rezultate u cijene dionica", kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerksiche banci.

Kako ocjenjuje, likvidnost je i prošloga tjedna bila solidna, budući da su u skraćenom tjednu u prosjeku dnevno redovni prometi iznosili oko 13 milijuna kuna, a ostvareno je i 5 milijuna kuna na OTC tržištu dionicom granolia.

Najveći promet ostvaren je dionicom Atlantic grupe, nešto iznad 16 milijuna kuna. Pritom joj je cijena ojačala 1,33 posto, na 904,84 kune.

Po likvidnosti slijedi povlaštena dionica Arisa, sa 7,35 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila nešto više od 5 posto, na 424,5 kuna.

Znatno se trgovalo i redovnom dionicom Adrisa, kojom je ostvareno 3,03 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 3,8 posto, na 518,97 kuna. Obje dionice bilježe rekordne cjenovne razine.

Po prometu se ističe i dionica Valamar Rivijere, kojom je ostvareno 4,6 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,53 posto, na 22,45 kuna.

Znatniji promet, 3,1 milijun kuna, ostvaren je i dionicom Europlantaže, čija je cijena stagnirala na 450 kuna.

Najveća dobitnica bila je dionica Genere, sa skokom cijene za nešto više od 34 posto, na 169 kuna, zahvaljujući najavi britanske tvrtke Dechra Pharmaceuticals početkom tjedna potpisivanja uvjetovanog ugovora o kupnji 63,3 posto dioničkog udjela u Generi, za što nudi 23,66 eura ili 179,60 kuna po dionici.

Znatan skok cijene ostvarila je i dionica Vajde, za 17,35 posto. Po dobitku se još ističe i dionica Viadukta, sa skokom cijene za 13,3 posto te Đure Đaković Holdinga, za 6,6 posto.

Među rijetkim gubitnicama kod likvidnijih izdanja po padu cijene izdvaja se dionica Maistre, za 3,4 posto te Arenaturista, za 0,9 posto.

"S obzirom na ovo ljetno razdoblje, ostaje za vidjeti hoće li se na domaćem tržištu nastaviti intenzivnije trgovanje nakon objave poslovnih rezultata ili će doći do smanjivanja prometa", navodi Špoljar.

A dok su na Wall Streetu najvažniji indeksi protekloga tjedna bili pod pritiskom lošijih od očekivanja poslovnih rezultata naftnih i medijskih korporacija, na europskim burzama indeksi su nastavili jačati, poduprti solidnim rezultatima niza europskih kompanija.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se protekloga tjedna 1,8 posto, na 17.373 boda, S&P 500 za 1,2 posto, na 2.077 boda, a tehnološki Nasdaq za 1,7 posto, na 5.043 boda.

Istodobno, londonski Ftse porastao je 0,33 posto, na 6.718 bodova, frankfurtski DAX za 1,6 posto, na 11.308 bodova, a pariški CAC za 1,4 posto, na 5.154 boda.

"Na američkom tržištu indeksi su pali, zabilježivši u razdoblju od tri tjedna gubitak u njih dva, a osim slabijih od očekivanja poslovnih rezultata nekolicine kompanija, na to su utjecala i očekivanja da bi Fed mogao podignuti kamatne stope već u rujnu.

Na europskim burzama, pak, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima dijela kompanija, indeksi su porasli. Tome su pripomogle i smanjenje zabrinutosti oko izlaska Grčke iz eurozone", zaključuje Špoljar.

Komentirajte prvi

New Report

Close