Očekuje se rast potrošnje, ali nevelik

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. listopad 2013. u 09:31
Thinkstock

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u kolovozu, koji bi, kako očekuju makroekonomisti, mogao porasti četvrti mjesec zaredom.

 Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u kolovozu, koji bi, kako očekuju makroekonomisti, mogao porasti četvrti mjesec zaredom.

Pet makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u kolovozu u odnosu na isti lanjski mjesec za 0,6 posto. Pritom jedan očekuje stagnaciju, a ostali rast između 0,5 i 1 posto.

Promet u trgovini na malo neprestano je bio pod pritiskom više od godinu dana, da bi u svibnju porastao za 1,1 posto. U lipnju je rast ubrzan na 2,7 posto, no u srpnju je već usporen na 0,4 posto na godišnjoj razini.

„Nastavak rasta trgovine na malo bit će velikim dijelom rezultat baznog učinka, s obzirom na pad trgovine na malo u kolovozu prošle godine za 4,1 posto na godišnjoj razini. Uz to, kretanja bi mogla biti nešto povoljnija nego u srpnju zbog dobrih rezultata u turizmu“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

U anketi se navodi da bi na rast prometa u trgovini na malo mogla utjecati i fiskalizacija koju provodi Ministarstvo financija jer to utječe na prikazani promet u trgovinama.

Unatoč mogućem rastu tijekom turističke sezone, oporavak domaće potrošnje ne očekuje se tako skoro zbog slabosti tržišta rada i stagnacije plaća.

„Zbog toga je teško očekivati zadržavanje trenda rasta potrošnje i u nadolazećim mjesecima“, zaključuje jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ja iz principa ne trošim osim na nužne stvari. Kad platim porez ovoj vlasti, imam dojam da se taj novac koristi za:
– protuhrvatsku promičbu na javnoj televiziji
– izradu natpisa na srpskom pismu i jeziku
– za financiranje pederskih udruga
– za lobiranje kako bi se maskirali komunistički zločini
– za kupovinu stanova kojima vraćaju Srbe u Hrvatsku (do sada su vratili 30 000 ‘jadnih’ srba po povlaštenim uvjetima – besplatni stanovi)
– za održavanje mrzitelja Hrvatske na vlasti
– za razaranje hrvatskog sela i odnarođivanje
– za borbu protiv katoličke crkve
– za nastavnike koji će predavati pederski odgoj u školama

ja znam samo da dok su linić i milanović na vlasti ja neću kupovati ama baš ništa osim osnovnih životnih namirnica, ako treba krpat ćemo robu i voziti auto star 20 godina, ali ništa neću kupovati i tako im puniti proračun! [emo_mrgud]

New Report

Close