Očekuje se rast industrijske proizvodnje 12. mjesec zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. ožujak 2016. u 09:12
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Osim domaće potražnje, makroekonomisti ističu i kako jačanje inozemne potražnje pozitivno utječe na domaću industriju.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u utorak izvješće o industrijskoj proizvodnji u siječnju, a makroekonomisti očekuju njezin rast 12. mjesec zaredom, i to znatno brže nego mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u siječnju industrijska proizvodnja porasla za 5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 3,5 do 6,5 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to 12. mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije recesije.

Očekuje se i ubrzanje rasta, s obzirom da je u prosincu prošle godine industrijska proizvodnja ojačala 1 posto na godišnjoj razini.

"Oporavak domaće potražnje, uz vrlo nisku bazu iz siječnja prošle godine, ukazuje na dinamičan rast industrijske proizvodnje na početku ove godine", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Osim domaće potražnje, makroekonomisti ističu i kako jačanje inozemne potražnje pozitivno utječe na domaću industriju.

Tako bi u siječnju trend rasta proizvodnje ušao u treću godinu. Lani je, naime, industrijska proizvodnja porasla 2,6 posto, dok je godinu dana prije zabilježila rast od 1,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close