Očekuje se pad potrošnje treći mjesec zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. siječanj 2014. u 09:20
Thinkstock

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u studenome.

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u studenome, a makroekonomisti očekuju pad potrošnje treći mjesec zaredom.

Pet makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, u prosjeku očekuju pad potrošnje u studenome u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 0,6 posto. Njihove procjene pada kreću se u rasponu od 0,5 do 1 posto.

Tijekom ljetnih mjeseci promet u trgovini na malo podržavala je potrošnja turista, no nakon četiri mjeseca neprestanog rasta, u rujnu je promet u maloprodaji pao za 0,5, a u listopadu za 0,4 posto.

„U studenome očekujemo daljnje pritiske na pad prometa u trgovini na malo. Smanjenje zaposlenosti, kao i daljnji izostanak dinamičnije potražnje za potrošačkih kreditima, sugeriraju nisko povjerenje potrošača te novi pad prometa na godišnjoj razini“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Od rujna je ponovno započeo trend rasta nezaposlenosti, a pada zaposlenosti, što zajedno sa stagnacijom plaća, negativno utječe na potrošnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close