Očekuje se donacija od 400 tisuća kuna za razminiranje

Autor: Poslovni dnevnik , 19. studeni 2013. u 22:01
Ivan Vidaković, Kenneth Merten i Andrea Doko Jelušić obratili su se uzvanicima

U dvanaest godina projekta “Večer za sigurne korake” prikupljeno je gotovo sedam milijuna kuna zahvaljujući kojima je očišćeno 655.000 četvornih metara.

Američka gospodarska komora (AmCham) dvanaestu godinu zaredom organizirala je "Večer za sigurne korake", dobrotvornu gala večer na kojoj se prikupljaju sredstva za razminiranje preostalih minsko sumnjivih površina u Hrvatskoj. Svake godine, poslovna, politička i diplomatska elita prikuplja sredstva za razminiranje određenog područja Hrvatske, a novcem prikupljenim ove godine razminiravat će se Vukovarsko-srijemska županija. 

 

30četvornih

kilometara minski sumnjivih površina je u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Stradalo 117 osoba
Samo u toj županiji, minski je još uvijek sumnjivo gotovo 30 četvornih kilometara, a od 1991. godine u njoj od mina je stradalo čak 117 osoba. U uvodnom dijelu večeri okupljenima su se obratili Dijana Pleština, ravnateljica Vladinog ureda za razminiranje, Ivan Vidaković, predsjednik AmChama te Kenneth Merten, američki Veleposlanik u Hrvatskoj, koji je napomenuo kako će Vlada SAD-a, kao i svake godine dosad, uvećati sredstva prikupljena na večeri. Tako se ove godine očekuje kako će Vukovarsko-srijemska županija primiti donaciju od otprilike 400.000 kuna. 

Mine su i gospodarska šteta
"Osamnaest godina nakon završetka ratnih operacija u Hrvatskoj problem mina i dalje ugrožava ljudske života. Uzimajući u obzir tešku gospodarsku situaciju koja otežava javna izdvajanja za rješavanje ovog problema, uključivanje poslovne zajednice i njezino društveno odgovorno djelovanje jedina je mogućnost za ubrzanje čišćenja Hrvatske od mina. AmCham će nastaviti s ovim projektom te činiti sve da se podigne svijest o opasnostima i gospodarskoj šteti koju nose neočišćena minska polja", izjavila je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama.  I ovu godinu, glavni sponzori dobrotvorne večere PBZ Card te zagrebačka podružnica odvjetničke tvrtke Wolf Theiss."Drago nam je da ćemo i ove, šeste godine zaredom, kao glavni sponzor doprinijeti hvalevrijednom projektu te dati svoj obol njegovom plemenitom cilju – razminiranju dijelova Hrvatske. Želimo da ova večer bude što uspješnija te da prikupimo tim više donacija koje će omogućiti razminiranje što veće površine Vukovarsko-srijemske županije, a ljudima toga kraja donijeti bolju kvalitetu svakodnevnog života te toliko željeni napredak i blagostanje", istaknuo je Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Card-a.

Cilj humanitarne večeri

Hrvatska je divan dom

Ron Given, partner u zagrebačkoj podružnici odvjetničkog društva Wolf Theiss, rekao je: "Hrvatska će bez mina biti još spremnija za budućnost. Ova humanitarna večer nam olakšava put prema tome važnome cilju koji će, nadamo se, uskoro biti u potpunosti ispunjen. Hvala našem organizatoru, Američkoj gospodarskoj komori, ne samo zato što nam je omogućila jedinstven i elegantan događaj, već i za sve ono što čini da Hrvatska bude tako divno mjesto za sve nas koji je zovemo svojim domom".

Komentirajte prvi

New Report

Close