Očekivani rast BDP-a mogao bi povećati prodaju auta

Autor: Sandra Mikulčić/VL , 01. siječanj 2018. u 22:00
Žele i da se smanji unos rabljenih vozila/ Borna Filić/PIXSELL

Branša očekuje dobru godinu uslijed pozitivnih lanjskih rezultata i novih poreznih promjena od početka 2018.

Svi koji posluju s automobilima od nove godine imaju velika očekivanja, tržišne brojke za 2017. su u plusu, a porezne promjene ukazuju na još bolju 2018.

"Tržište privatnih osoba i malih te srednjih tvrtki i dalje ima minimalni rast. Od 2012. tržište bilježi 80-postotni rast, ali kod fizičkih osoba raste 30-35%. Nažalost, dominantan generator rasta tržišta je povećanje rent-a-car potreba u Hrvatskoj. To nisu prodana vozila, već se ona u 90% slučajeva isporučuju na 6 mjeseci", pojasnio je Ivo Ivančević, član uprave tvrtke Porsche Croatia (zastupnika za Volkswagen, Škodu, Seat i Audi) i predsjednik Udruženja trgovine motornim vozilima i dijelovima.

 

50 posto

iznosa PDV-a moći će se priznati tvrtki za kupljeno vozilo

Povratak rent-a-car primjeraka u jesen i zimu stvara probleme jer oni u Hrvatskoj nemaju tržišni potencijal. A ni Hrvatska nakon ulaska u EU nije ostala imuna na pitanje reizvoza i prodaje novih, a na jedan dan registriranih auta. "To su novi, nevoženi automobili, a na jedan se dan registriraju samo za tržišne statistike. Odmah se odjavljuju i prodaju kupcima u druge zemlje, a naša država prodavateljima vraća gotovo cijeli PDV i posebni porez na motorna vozila.

Procjenjuje se da je 2017. takvih novih i rent-a-car auta bilo više od 10.000", kaže Ivančević. No, poslovni će korisnici prvi put nakon šest godina moći odbiti pretporez, moći će im se priznati 50% PDV-a na vozilo i svi troškovi vezani za njega, do 400.000 kn, što pokriva najviše vozila u Hrvatskoj. Ivančević najavljuje da će se njegovo Udruženje 2018. posvetiti intenzivnom radu s državnim institucijama radi suzbijanja sivog i crnog tržišta – trgovine neoriginalnim dijelovima, uljima i mazivima te popravaka automobila u neregistriranim djelatnostima.

Agan Begić, analitičar iz tvrtke Promocija plus, pozdravlja novi način sustava trošarina. "Ministarstvo financija moći će brže reagirati kod zamijećenih poremećaja, posljedica pogrešnog modela obračuna trošarina. Ipak, ne dijelim u potpunosti optimizam prema kojemu bi ta promjena trebala povećati prodaju novih vozila na račun uvoza rabljenih", kaže Begić. Važnim u dinamizaciji tržišta smatra i očekivani daljnji rast ekonomskih aktivnosti, što s rastom BDP-a može imati i pozitivan utjecaj na veću prodaju vozila. 

Komentirajte prvi

New Report

Close