‘Očekivali smo 20.000 zahtjeva, dosad stigla samo 1472’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. siječanj 2013. u 13:16
Ministar financija Slavko Linić/Goran Stanzl/PIX

To pokazuje da će opseg posla biti manji nego što smo očekivali, jer smo računali da će biti preko 20.000 zahtjeva, rekao je Linić.

Do 2. siječnja zaprimljeni su zahtjevi za predstečajnom nagodbom iz ukupno 1472 tvrtke koje duguju više od 20 milijardi kuna, a zapošljavaju gotovo 16.000 radnika, izvijestio je ministar financija Slavko Linić na današnjoj sjednici Vlade na kojoj je usvojena uredba o načinu kako će Vlada odlučivati o svojim potraživanjima u postupku predstečajne nagodbe. Od tih zahtjeva gotovo 200 su velike tvrtke s oko 19 milijardi kuna obveza prema vjerovnicima te s nešto više od 11.600 zaposlenih. Na manje poduzetnike odnosi se 1278 zahtjeva s dugovima od oko 1,3 milijardi kuna i oko 4.300 zaposlenih.

To pokazuje da će opseg posla biti manji nego što smo očekivali, jer smo računali da će biti preko 20.000 zahtjeva. No, to ukazuje i na činjenicu da se kod insolventnih poduzeća većinom radi o tvrtkama na kojima su se stvarali dugovi, jer su ih vlasnici napustili, selili imovinu i radnike, otvarali nove tvrtke, a ostavljali dugove, rekao je Linić.

Pred Vladom i Ministarstvom financija je ogroman posao da počiste oko 44 milijarde kuna neplaćenih računa i pritom pokušaju zaštiti vjerovnike i državu. Nastojat ćemo brisati i čistiti te obveze kroz postupke stečaja, a vjerujemo da ćemo kroz sustav proboja pravne osobnosti doći do vlasnika i krenuti na ovrhe i naplate kroz novootvorene tvrtke, istaknuo je Linić.

Tvrtkama koje su zatražile predstečajne nagodbe pokušat ćemo zajedno s ostalim vjerovnicima pomoći da nastave poslovati, pogotovo jer je tamo zaposleno gotovo 16.000 ljudi, a treba nam svaka gospodarska aktivnost, poručio je Linić.

Uredbom se predlaže podjela predstečajnih nagodbi u dvije skupine – za postupke čija vrijednost predmeta ne prelazi 10 milijuna kuna bit će nadležna Porezna uprava, koja će imati Savjetodavno vijeće koje će predlagati nagodbu ostalim vjerovnicima i odlučivati o prijedlogu dužnika.

Postupci čija vrijednost prelazi 10 milijuna kuna bit će pod Ministarstvom financija koje će također imati Savjetodavno vijeće, a u njemu predstavnike nadležnih ministarstava koji će sudjelovati u davanju prijedloga što s potraživanjima države.

To je najbrži i najjednostavniji način, kaže Linić koji priznaje da su time njegovom ministarstvu dane ogromne ovlasti, pa najavljuje da će biti "vrlo oprezni u formiranju prijedloga".

No, s Ministarstvom financija pripremile su se i banke i poslodavci, pa ćemo u iduća tri – četiri mjeseca zajednički pokušati sačuvati ta 1472 pravna subjekta, a očistiti ostale dugove, rekao je Linić.

Komentari (3)
Pogledajte sve

iz vlastitog primjera: Našoj mladoj obiteljskoj tvrtki iz 2006 je prva konkurencija tvrtka koja je preselila imovinu, djelatnike i robu u drugu tvrtku te napustila time obaveze prema dobavljačima, bankama i državi. Ta tvrtka trenutno tržištu nudi atraktivni niske cijene, koje mi nažalost ne možemo pratiti pošto servisiramo svoje obaveze prema banki, državi i dobavljačima. Voljelja bih da mi netko odgovori do koje mjere je moja konkurencija zdrava, ili da i ja otvorim novu tvrtku bez obaveza kako bi mogla pratiti niže tržišne cijene ?

Nisu nesposobni,jer ne postoji država bez vlasti i zakona, problem je što ovo u praksi nije pravna država,zakoni su mrtva slova na papiru,a državu vode prijatelji kriminala.Tko god podržava i omogućuje kriminal i sam je to isto.
Da se ne bi zamarali s tim malim opsegom posla,odlučili su da je bolje sve zaboraviti na obostranu korist-cirkus države i kvazi poduzetnika.Brisanje i čišćenje obveza je dogovoreno na dočeku u Dubaiju? Nek gospodin Linić detaljno obrazloži te svoje ideje o brisanju i čišćenju i poveznici nagodbe i stečaja kao idealnog rješenja nakon mjeseci pa i godina kršenja zakona i oduzimanja temeljnih ljudskih prava.Da se ogromne ovlasti primjenjuju na osobama na kojima trebaju ne bi situacija bila ovakva.Protiv dužnika se ne poduzima ništa,pa se tako ni za njihove oštećene vjerovnike također ne čini ništa.Njega kao brine broj zahtjeva…,a ništa ne rješava!

ako se ova Vlada ne bi uvrijedila je bih rekao da su oni nesposobni da vrate pokradeno kroz fikus tvrtke, a možda se i boje da bi naišli na puno svojih,
ako bi stvarno korektno postupili, kroz sustav proboja pravne osobnosti mogli bi vratiti ogroman novac, ali nemaju “kopuni” ono što trebaju imati za takve stvari,
lakše je od onih što još pošteno rade sakupljati kunicu po kunicu do milijardice, a fali ih cca 40[emo_plazi]

New Report

Close