‘Obveznici fiskalizacije mogu zatražiti svoj produkcijski aplikativni certifikat za fiskalizaciju’

Autor: Poslovni.hr , 13. prosinac 2012. u 14:48
Photo: Antonio Bronic/PIXSELL

Iz Fine napominju kako su svi obveznici fiskalizacije dužni, radi provedbe fiskalizacije u prometu gotovinom, nabaviti produkcijski aplikativni certifikat.

 Iz Financijske agencije (Fina) su izvijestili da obveznici fiskalizacije, na koje se od 1. siječnja 2013. primjenjuje Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, mogu zatražiti svoj produkcijski aplikativni certifikat za fiskalizaciju u bilo kojoj poslovnici Fine. Produkcijski aplikativni certifikat za fiskalizaciju izdaje se na razdoblje od pet godina, a naknada za izdavanje iznosi 300 kuna (bez PDV-a), po certifikatu.

Iz Fine napominju kako su svi obveznici fiskalizacije dužni, radi provedbe fiskalizacije u prometu gotovinom, nabaviti produkcijski aplikativni certifikat. Certifikat se u postupku fiskalizacije koristi za elektroničko potpisivanje elemenata računa te za identifikaciju obveznika fiskalizacije prilikom elektroničke razmjene podataka.

Dokumentaciju potrebnu za izdavanje aplikativnog certifikata za fiskalizaciju obveznik fiskalizacije može predati u bilo koju poslovnicu Fine ili elektronički, putem aplikacije RDC Obrasci on-line. Obveznici fiskalizacije, čija osoba ovlaštena za zastupanje ima Finin kvalificirani digitalni certifikat, postupak izdavanja produkcijskih aplikativnih certifikata za fiskalizaciju mogu obaviti potpuno elektronički, bez dolaska u poslovnicu Fine, navodi se u priopćenju.

Obveznici fiskalizacije, čija osoba ovlaštena za zastupanje nema Finin kvalificirani digitalni certifikat, dio procedure potrebne za izdavanje certifikata mogu obaviti elektronički, što će skratiti vrijeme potrebno za predaju sve potrebne dokumentacije u poslovnici Fine.

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom od 1. siječnja 2013. godine trebao bi omogućiti Ministarstvu financija efikasan nadzor nad ostvarenim prometom gotovinom i suzbijanje sive ekonomije. Fiskalizacija u prometu gotovinom provest će se u tri faze. Od 1. siječnja 2013. fiskalizacijom će biti obuhvaćeni ugostitelji i srednje veliki poduzetnici, od 1. travnja trgovci i slobodna zanimanja, a od 1. srpnja svi ostali obveznici fiskalizacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close