Obujam radova u kolovozu veći 1,5%

Autor: Poslovni dnevnik , 25. listopad 2016. u 21:59
Dok su zgrade u plusu 11,1%, ostale građevine u minusu 5,9 posto/H. Jelavić/PIXSELL

Građevina se budi.

Obujam građevinskih radova u kolovozu je porastao 1,5 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, dok je u odnosu na ovogodišnji srpanj manji 1,2 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na međugodišnji rast građevinskih radova u kolovozu utjecao je rast obujma radova izvedenih na zgradama, i to za 11,1 posto, dok je na ostalim građevinama obujam radova istodobno smanjen 5,9 posto. Time se kontinuitet rasta aktivnosti na zgradama protegao na deseti mjesec, no tu povoljnu situaciju i dalje ne prati aktivnost na ostalim građevinama, ističu analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Prema izvornim indeksima, pak, u odnosu na isti mjesec prošle godine obujam građevinskih radova veći je 5 posto. Pritom se kod radova na zgradama bilježi povećanje od čak 14,7 posto, a na ostalim građevinama pad 2,6 posto. U prvih osam mjeseci ove godine obujam građevinskih radova povećan je 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje: na zgradama je rastao 9,9 posto, a na ostalim građevinama je smanjen za 2,8 posto.  "I u idućim mjesecima očekujemo rast građevinske aktivnosti u Hrvatskoj, potpomognut nastavkom gospodarskog rasta i uspješnijim korištenjem raspoloživih sredstava iz fondova EU. To sugeriraju i podaci o izdanim građevinskim dozvolama koje prethode građevinskoj aktivnosti, čiji je broj u prvih osam mjeseci ove godine 22,8 posto veći nego u istom razdoblju prethodne godine", zaključuju analitičari HGK.

Komentirajte prvi

New Report

Close