Obrtnici objasnili zašto 'mjere poreznog rasterećenja neće koristiti niti gospodarstvu niti građanima'

Foto: Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) u četvrtak su, vezano uz nacrt četvrtog kruga porezne reforme koji je predstavljen koalicijskim partnerima i medijima, poručili ministru financija Zdravku Mariću, Vladi RH i javnosti da najavljene mjere neće polučiti željeni učinak za građane, kao ni za gospodarstvo.

Mjere koje se predlažu i dalje su kozmetičke, iako je HOK jasno definirao one koje bi doista pomogle poduzetnicima, a posljedično povećale i životni standard stanovnika Hrvatske, ističu u svom priopćenju. 

Najavljeno smanjenje poreza na dohodak za mlađe od 30 godina neće mnogo utjecati na kvalitetu života i poslovanja mladih, koji prosječno u dobi od 26 godina završavaju visoko obrazovanje, a također neće donijeti dostatan zamah onima koji započinju vlastiti posao, smatraju.

Nejasno je, navode dalje, kako će to pravo realizirati mladi koji na primjer otvore obrt u 20. godini. Ukoliko neće moći koristiti navedene olakšice, u HOK-u se pitaju uvode li se opet mjere koje će selektivno i diskriminatorno djelovati na poduzetništvo.

"Naše traženje i dalje ostaje smanjenje stope poreza na dohodak s 24 na 18 posto, koji bi značio veću neto plaću za oko 1,2 milijuna građana. To je način na koji će se poboljšati položaj zaposlenika", ističu iz HOK-a. 

Iskazuju bojazan da se ukidanjem poreza na potrošnju lokalnoj samoupravi stvara prostor za povećanje prireza, kojim će se pokušati nadomjestiti manjak prihoda u proračunu, što će osjetiti i građani i gospodarstvenici. 

Isto tako, ponovno su naglasili važnost smanjenja stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu sa sadašnjih 25 na 13 posto te inzistiraju da ta mjera bude konačno uvrštena u ovaj krug porezne reforme. 

"Umjesto snižavanjem opće stope PDV-a s 25 na 24 posto od 1. siječnja 2020. godine, predlažemo da se poradi na sinergijskom učinku pametnim kombiniranjem ciljanih mjera. Rezultat smanjivanja stope PDV-a za 1 postotni bod bit će značajan manjak sredstava u državnom proračunu, a novčanik prosječnog građanina neće osjetiti ovo minimalno rasterećenje", zaključuju u HOK-u. 

Komentari (5)
 • Romel
  Romel 8:49 26.7.2019.

  najavljene mjere neće polučiti željeni učinak za građane, kao ni za gospodarstvo.

  Samo udri nek znaju za što su glasali.

  Nema te mjere koja može kompenzirati HDZSDP-ove uhljebe i ostale parazite.
  Dva posto dolje jednima,tri posto gore drugima,akcije ,poticaji,fondovi-sve to daje bijedne rezultate i samo stojimo na mjestu.

 • viewer
  viewer 19:27 25.7.2019.

  Nema prostora za bilo kakav pomak u plaći, kad nam je BDP samo 50 mird. €. Sve da se ova kompletna suma pusti kroz plaće, značilo bi nepunih 12.000,00 € brutto po stanovniku. Odnosno, kad bi polovina radila, a trebala bi najmanje polovina raditi, to bi bila plaća od 24.000.00 € brutto godišnje.

 • Nex970
  Nex970 18:58 25.7.2019.

  Pa idijoti vladaju jer idijoti biraju (ili idijoti ne biraju). Kako onda imati drukčiji rezultat?

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve