U ‘duplanje’ kapaciteta trebalo bi uložiti od 4 do 5 milijuna eura

Autor: Marija Crnjak , 10. rujan 2019. u 13:40
Obonjan je dan u koncesiju na 50 godina

Vlasnici Obonjan Rivijere već više od godinu dana traže kupca, no sada im je lakše jer su ‘očistili’ dugove.

Projekt Obonjan Rivijera u sljedeću sezonu ući će s novim vlasnikom čije bi ime trebalo biti službeno poznato već u listopadu, a najizgledniji od nekoliko potencijalnih kupaca s kojima se pregovara o prodaji i dalje je belgijski Tomorrowland, jak globalni igrač koji Obonjan razmatra još od lani.

Kako neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, pregovori o preuzimanju su u vrućoj fazi, vlasnici Obonjan Rivijere nedostupni su za izjave i komentare, no doznajemo da je u igri još nekoliko  kupaca, a o ishodu pregovora i novom vlasniku ovisit će hoće li nekadašnji izviđački otok postati nova festivalska destinacija ili wellness otok. Poznato jer da vlasnici Obonjan Rivijere već više od godinu dana traže kupca za turistički projekt na otoku kraj Šibenika, što će sada biti nešto jednostavniji proces zahvaljujući tome što su očišćeni svi dugovi vlasnika Obonjana prema gradu Šibeniku, Sunčanom Hvaru i dobavljačima. 

Kako je poznato, osnivač tvrtke Obonjan Rivijera je tvrtka Projekti Šibenik u vlasništvu tri partnerske tvrtke, Gratiosus iz Hrvatske koja je operativni nositelj projekta, slovenskog turoperatera CMT te britanskog promotora Sound Channel. Koncesiju na otok je trojcu u sklopu predstečajne nagodbe ustupio Sunčani Hvar čiji je bivši vlasnik, Orco grupa, otok Obonjan uzeo u koncesiju na 50 godina uz obvezu 150 milijuna eura investicija. Tako su Projekti Šibenik stekli pravo na još 43 godine koncesije, a Grad se lišio svih financijskih obveza, pa i otplate 11 milijuna kredita kao jamac, što je preuzela tvrtka Projekti Šibenik.

 

100 milijuna

kuna uložili su dosad u Obonjan aktualni vlasnici

Partneri su preuzeli i ulaganje u infrastrukturu, što je na kraju izazvalo niz nepraniranih troškova, jer investitor koji nije očekivao da na otoku nema ni struje ni vode ni kanalizacije. Projekti Šibenik tako su dosad platili 8 milijuna kuna Sunčanom Hvaru, zatvorili spomenuti kredit od 11 milijuna kuna, i u otok ukupno uložili više od 100 milijuna kuna, uključujući infrastrukturu – ceste, vodovod, struju, kanalizaciju, pročistač, javnu rasvjetu. Trenutno na Obonjanu ima oko 700 kreveta, uz potencijal za još toliko, u što treba uložiti još 4-5 milijuna eura, kako bi se došlo do 10-tak milijuna eura godišnjeg prihoda.

Ove godine Obonjan bi trebao imati porast prihoda od oko 10-15 posto, što bi se popelo na oko pet milijuna eura, a to je upola manje od potencijala otoka. Kako su aktualni vlasnici iscrpili vlastite snage za takvo zahtjevno ulaganje, još lani je krenula potraga za strateškim partnerom ili kupcem, i ova druga opcija je prevagnula, nakon čega su krenuli ozbiljniji pregovori.   

Tko god on bio, kupac preuzima ugovor s gradom Šibenikom o koncesiji nad otokom potpisan 2015. godine na 43 godine, što znači na još 39 godina, bez mogućnosti izmjena ugovora i aneksa. Kako na otoku nema gradskog vodovoda, a samo na vodonosca odlazi par milijuna kuna godišnje, ključno je s Gradom dogovoriti rješavanje tog pitanja, smatraju naši sugovornici upoznati s projektom. 

Strateški je svejedno čemu će se okrenuti otok, partijima ili wellnessu, ako se investicija zaokruži i dobije proizvod koji će omogućiti pristojan povrat investicije i uklopiti se u okruženje. Naši izvori tvrde da je Tomorrowland, vodeći svjetski festival elektronske glazbe koji je na tržištu od 2005. godine, ne samo zainteresiran već financijski dovoljno snažan da od Obonjana napravi vrhunsku party destinaciju nalik Ibizi, s vrhunskim izvođačima i ponudom. 

Festival Tomorrowland koji godišnje posjeti oko 400 tisuća ljudi u vlasništvu je braće Michiela and Manu Beersa, održava se u tematskom naselju DreamVilleu i namijenjeno je publici koja je spremna izdvojiti dosta novca na iskustvo. Svjetski poznati DJ Armin van Buuren jednom je izjavio da je Tomorrowland glazbeni festival, tematski park i food festival u jednom.

Radi se o festivalu koji je krenuo s osam tisuća posjetitelja u prvog godini, a danas samo u Belgiji godišnje proda više od 400 tisuća karata, s izdanjima u SAD-u i Brazilu. Uz Obonjan, u festivalskim krugovima spekulira se da su Belgijanci zainteresirani i za dolazak u Pulu, već poznatu festivalsku destinaciju koja je ovog ljeta posljednji put bila domaćin Dimensionsa i Outlooka, britanskih festivala koji se gase djelomice i zbog Brexita. Službeni odgovor Tomorrowlanda o ulasku na hrvatsko tržište još čekamo.   

Komentirajte prvi

New Report

Close