Obnovi pruge 145 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 28. kolovoz 2017. u 22:00
Rekonstrukcija se financira iz programskog razdoblja 2014.-2020. EU/Patrik Macek/PIXSELL

Za bolju vezu Dugo Selo-Križevci.

Europska komisija je u ponedjeljak objavila odluku o financiranju obnove i modernizacije željezničke pruge između Dugog Sela i Križevaca u iznosu od 145 milijuna eura iz europskih fondova u razdoblju 2014.-2020.

"Iz kohezijskih je fondova uloženo 145 milijuna eura u poboljšavanje željezničke veze između Križevaca i Dugog Sela. Ta je dionica dio Mediteranskog koridora transeuropske transportne mreže (TEN-T), koji Hrvatsku povezuje s Mađarskom i Slovenijom, a na europskoj razini vodi od Španjolske do ukrajinske granice, povezujući tako južnu i istočnu Europu", kaže se u priopćenju Komisije.

"EU financira kvalitetne prometne veze u Hrvatskoj i susjednim državama u kontekstu strateške paneuropske prometne mreže. Ovaj će projekt olakšati prijevoz robe i pomoći turizmu, čime će pridonijeti gospodarskom rastu. Projekt se sastoji od obnove pruge između dva grada, uključujući izgradnju drugog kolosijeka, radova na kolodvorima, modernizacije telekomunikacijskog i signalno-sigurnosnih sustava i poboljšavanja cestovne infrastrukture (mostovi, tuneli, ceste) radi boljeg pristupa željezničkoj mreži", izjavila je povjerenica za regionalnu politiku Corina Cretu.

Riječ je o projektu koji je odobren još 2013., a za koji je u programskom razdoblju 2007.-2013. povučeno samo 20 milijuna eura. Objavljenom odlukom, dovršetak projekta financirat će se u okviru programskog razdoblja 2014-2020. Radovi traju od lani i rok za dovršetak je 2020. godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close