Objavljeno financijsko izvješće poslovanja Agrokora i dijela većih kompanija

Autor: Objava za medije , 12. ožujak 2019. u 09:51
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Fortenova grupa je novo ime krovne kompanije koja će zamijeniti Agrokor d.d. i koja će s operativnim radom započeti 1. travnja 2019. godine.

Danas je objavljeno novo mjesečno izvješće izvanredne uprave za razdoblje od 11. veljače do 10. ožujka 2019. godine, a koje prati razvoj gospodarske i financijske situacije te izvještava o realizaciji operativnih aktivnosti izvanredne uprave i ukupnog poslovanja Agrokora d.d. i dijela većih kompanija.

U izvješće su uključeni rezultati 16 kompanija iz tri poslovna segmenta: Maloprodaja i veleprodaja, Prehrana i Poljoprivreda koje su u promatranom razdoblju ostvarile 1,5 milijardi kuna prihoda te 34,2 milijuna kuna operativne dobiti. Sve poslovne grupe bilježe porast prihoda i EBITDA.

Prema priopćenju Agrokora, Poslovna grupa Prehrana ostvarila je rast prihoda od 1,9% u odnosu na plan na 443 milijuna kuna, odnosno povećanje EBITDA od 19,8% na 14,7 milijuna kuna. Pritom posebno ističu poslovne rezultate Zvijezde d.d. koja je ostvarila 48 milijuna kuna prihoda što je za 3 milijuna kuna veći prihod od plana, a istodobno joj je EBITDA gotovo tri puta veća od plana.

Poslovna grupa Maloprodaja i veleprodaja zabilježila je 0,6% veći prihod od plana, koji tako u siječnju 2019. godine iznosi 905 milijuna kuna. U sklopu ove Poslovne grupe potrebno je dodatno naglasiti poslovne rezultate Konzuma d.d. koji je ostvario 2% veći prihod i EBITDU koja je za 24 milijuna kuna bolja od plana.

U Poslovnoj grupi Poljoprivreda prihod je veći od plana za 34% i iznosi 192 milijuna kuna zbog većih prihoda u segmentu prodaje žitarica i uljarica. Istodobno je EBITDA veća od plana za 61,1% zbog rasta cijena žitarica i uljarica te sinergijskih ušteda koje su ostvarene na troškovima sirovina i materijala.

Na sjednici održanoj 28. veljače 2019. godine Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora, suglasno s izvanrednim povjerenikom Agrokora, odlučilo je predložiti Trgovačkom sudu u Zagrebu da odredi da Datum javne objave provedbe nagodbe vjerovnika bude 1. ožujka 2019. godine, da odredi da će Datum početka provedbe nagodbe nastupiti 1. travnja 2019. godine te da na Datum javne objave putem mrežne stranice e-oglasna ploča sudova, odobri javnu objavu Datuma početka provedbe.

Sukladno zaključku Trgovačkog suda u Zagrebu od 1. ožujka 2019. (posl. br. St-1138/17) i čl. 17.1 Nagodbe, Izvanredni povjerenik dužnika Agrokor d.d. proglašava 1. travnja 2019. kao Datum počeka provedbe Nagodbe na koji će se provesti mjere restrukturiranja i provedbene radnje predviđene Nagodbom. Po gore navedenom odobrenju Trgovačkog suda u Zagrebu, na dan 1. travnja 2019. godine moći će biti obavljen prijenos gospodarske cjeline pod izvanrednom upravom Agrokora na Fortenova grupu, čime će nova kompanija započeti s radom.

Implementacija nagodbe će se odvijati na način da od ukupno 159 kompanija koje djeluju u sastavu Agrokor grupe, u Republici Hrvatskoj kroz implementaciju nagodbe prvo prolazi 77 kompanija pod izvanrednom upravom. Od toga se 45 insolventnih kompanija zrcali i nove „plus“ kompanije počinju s radom u Novoj grupi.

Istodobno, u starim, neodrživim društvima započinje proces pripajanja Agrokoru d.d.

Nakon što sva imovina i društva budu pripojena, utvrdit će se završetak postupka izvanredne uprave, a Agrokor se briše iz Sudskog registra. Udjeli 32 solventne kompanije u Hrvatskoj se prenose na Novu grupu, a po prijenosu udjela te kompanije izlaze iz postupka izvanredne uprave. Udjeli 82 kompanije koje su izvan Hrvatske i koje nisu u postupku izvanredne uprave, na Novu grupu će se prenositi kada i ostala imovina, a prijenosi će se evidentirati sukladno zakonima mjerodavnih jurisdikcija, što je ranije moguće i na troškovno najefikasniji način.

Fortenova grupa je novo ime krovne kompanije koja će zamijeniti Agrokor d.d. i koja će s operativnim radom započeti 1. travnja 2019. godine. Fortenova grupa je dioničko društvo čiju će korporativni strukturu činiti Upravni odbor i izvršni direktori. Upravni odbor broji devet članova koji će redovito održavati sjednice i baviti se strateškim pitanjima vođenja društva i drugim pitanjima za koja je predviđeno da su u njihovoj nadležnosti po zakonu i statutu društva. Kandidati koji su od strane dioničara predloženi za ne-izvršne članove Upravnog odbora su: Daniel Boehi, Miodrag Borojević, Paul Foley, Kelly Griffith, Maksim Poletaev, Julian Michael Simmonds i Sergei Volk. Još jedan ne-izvršni član Upravnog odbora će biti predstavnik radnika, kojeg će izabrati zaposlenici nove kompanije. Fabris Peruško je kandidat za izvršnog člana Upravnog odbora.

Također, Fabris Peruško je predložen za glavnog izvršnog direktora Fortenova grupe, a Irena Weber za zamjenicu glavnog izvršnog direktora i glavnu operativnu direktoricu. Još jedan izvršni direktor će biti predložen naknadno i time će ukupno troje izvršnih direktora biti zaduženo za operativno upravljanje kompanijom.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ajmo sad naivci po nove dionice.

Bravo dečki!!!

New Report

Close