Objavljene su nove cijene plina za sve distributere: Evo koji gradovi će najviše plaćati

Autor: Poslovni.hr , 17. veljača 2019. u 10:05
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Cijena plina je regulirana, što znači da ju još uvijek kontrolira država odnosno HERA kao regulator, što će se promijeniti za dvije godine, kad će je određivati kretanja na tržištu.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) objavila je nove, više cijene plina od 1. travnja ove, do 31. ožujka iduće godine, za svakog od 35 lokalnih distributera u državi. S prvim danom travnja plin će kućanstvima u prosjeku poskupjeti za sedam posto, piše Novi list.

Time će godišnji trošak plina kategoriji kućanstava s najčešćom, tipičnom potrošnjom plina od oko 11.000 kilovatsati godišnje (TM2 kućanstvo) poskupjeti za 193 kune, odnosno plin će plaćati oko 16 kuna mjesečno više nego sada, HERA-in je izračun.

Cijena plina je regulirana, što znači da ju još uvijek kontrolira država odnosno HERA kao regulator, što će se promijeniti za dvije godine, kad će je određivati kretanja na tržištu.

Energo Rijeka će od 1. travnja za najčešću kategoriju kućanstava (TM2) plin poskupiti za 7 posto te će krajnja cijena kilovatsata iznositi 0,37 umjesto sadašnjih 0,35 kuna, uključujući PDV. To je, uz cijenu Plinare Pule, najviša cijena plina u državi, odnosno među 35 opskrbljivača.

U Puli će od 1. travnja krajnja cijena plina s PDV-om za najveći broj kućanstava rasti sa sadašnjih 0,35 na 0,38 kuna po kWh. Kod svih distributera fiksna naknada, koja se mjesečno plaća uz potrošnju plina, ostaje 11 kuna, odnosno nešto malo manje od 14 kuna s PDV-om. Nju potrošači distributerima plaćaju za trošak distribucije i opskrbe plinom.

HEP Plin Osijek svojim potrošačima s prvim danom travnja opskrbu plinom smije poskupjeti sa 0,27 na 0,30 kuna po kilovatsatu, s uključenim PDV-om, a Gradska plinara Zagreb – opskrba, koja osim Zagreba opskrbljuje i Veliku Goricu, sa 0,28 na 0,30 kuna.

Razlog poskupljenjima je, objavila je HERA-a, porast veleprodajne, odnosno referentne cijene plina za 9,7 posto. To je najviša cijena po kojoj opskrbljivač na veleprodajnom tržištu, HEP, može prodavati plin lokalnim opskrbljivačima, i nastaje zbrajanjem nabavne cijene plina i premije. Iako je, napominje HERA, cijena plina na tržištu porasla za gotovo 20 posto, zbog ograničenja distributerima da cijena raste više od deset posto, nije došlo do još i većeg poskupljenja plina.

Što nas očekuje u travnju 2021. godine, kad regulirane cijene više ne bude, teško je predvidjeti. Plin je ostao još jedini osnovni režijski trošak na koji nije snižena stopa PDV-a, niti će do toga, sudeći prema najavama s Markovog trga, doći u ovoj plinskoj regulacijskoj godini, do kraja ožujka 2020. Za razliku od plinskog PDV-a od 25 posto, sniženi od 13 posto plaća se na isporuku električne energije, vode i odvoza otpada.

Komentirajte prvi

New Report

Close