Objavljene dopune zakona kojima je tečaj franka za kredite fiksiran na 6,39 kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. siječanj 2015. u 17:27
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Za kredite u franku i kredite s valutnom klauzulom u franku tečaj franka utvrđen je na razini 6,39 kuna za franak, za razdoblje od godinu dana.

U utorak, 27. siječnja, na snagu stupaju dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima je tečaj franka za kredite u švicarcima fiksiran na razini 6,39 kuna, za razdoblje od jedne godine, a trošak tog fiksiranja u odnosu na tečaj na tržištu snose banke.

Naime, u "Narodnim novinama" broj 9., od 26. siječnja, objavljene su izmjene Zakona koje, prema njegovim prijelaznim i završnim odredbama, stupaju na snagu prvoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

Prema odredbama toga zakona, za kredite u franku i kredite s valutnom klauzulom u franku tečaj franka utvrđen je na razini 6,39 kuna za franak, za razdoblje od godinu dana.

Razlika visine anuiteta odnosno obroka primjenom tog fiksiranog tečaja u odnosu na tečaj formiran na tržištu je trošak kreditne institucije, odnosno banaka.

Fiksirani tečaj franka primjenjuje se na kredite u 'švicarcima' neovisno o ukupnom iznosu i vrsti kredita, a koji su sklopljeni prije stupanja na snagu izmjena Zakona.

Sabor je krajem prošlog tjedna usvojio te izmjene Zakona, koje je Vlada predložila kao hitnu mjeru za pomoć građanima nakon jačanja franka.

Po procjenama Udruge Franak, u Hrvatskoj ima oko 60.000 kredita u 'švicarcima', pa procjenjuju da jačanje franka utječe na živote otprilike 200 do 300 tisuća građana Hrvatske. Krajem rujna prošle godine ukupni iznos kredita vezanih uz franak bio je 23,7 milijardi kuna, od čega se više od 92 posto odnosi na kredite stanovništvu, prvenstveno stambene.

Uzlet franka počeo je nakon što je švicarska narodna banka sredinom siječnja odustala od obrane minimalnog tečaja od 1,20 franaka za euro. Tako je i tečaj franka na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke utvrđenoj 15. siječnja skočio prema kuni za 15,7 posto, tečaj je porastao sa 6,393405 kuna na 7,3984 kune.

Tečaj franka i nakon toga je nastavio jačati pa primjerice na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,695844 kune, što je 20,4 posto viši tečaj nego prije odluke švicarske narodne banke da odustane od obrane minimalnog tečaja.

Po procjenama HNB-a, zamrzavanje tečaja franka na razini 6,39 kuna, uz pretpostavku da će tečaj franka prema kuni ostati na sadašnjoj razini, za banke će značiti gubitak kamatnih prihoda banaka za oko 400 milijuna kuna. U isto vrijeme, to će značiti i manji rast dospjelih nenaplaćenih potraživanja, odnosno loših kredita, koji bi proizašli iz trenutne aprecijacije franka, naglasili su prošli tjedan iz HNB-a.

Hrvatska udruga banaka (HUB) je zakonsko fiksiranje tečaja švicarskog franka ocijenila nezakonitom i socijalno neodgovornom mjerom te najavili da će se protiv nezakonitih rješenja vjerojatno boriti svim raspoloživim pravnim sredstvima.

Komentirajte prvi

New Report

Close