Objavljen još jedan natječaj za građane ‘Mislim zeleno, grijem se pametno 2’

Autor: Poslovni.hr , 09. travanj 2015. u 10:46
Foto: http://www.novigrad.hr

U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Grad Novigrad–Cittanova raspisuje još jedan natječaj za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Grad Novigrad–Cittanova raspisuje još jedan natječaj za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (OIE).

Natječaj je otvoren od 3. travnja do 18. svibnja 2015. godine. Tekst natječaja kao i svu pripadajuću dokumentaciju možete pronaći OVDJE.

Riječ je o našim sugrađanima već dobro poznatom projektu „Mislim zeleno, grijem se pametno 2“, putem kojega će se ponovo sufinancirati investicije za ugradnju solarnih toplinskih kolektora (za pripremu tople vode i/ili grijanje), kotlova na drvnu sječiku/pelete (za pripremu tople vode i/ili grijanje) i fotonaponskih kolektora za proizvodnju električne energije. Prihvatljivi su troškovi nabave i ugradnje spomenutih sustava.

Kroz zajedničko sufinanciranje programa korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, koje će grad Novigrad-Cittanova provoditi u suradnji s Fondom, građani će moći ostvariti maksimalno sufinanciranje do 50 posto prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do iznosa od 15.000 kuna. Podnositelj prijave može ostvariti pravo na korištenje subvencije Fonda i Grada Novigrada–Cittanova za do najviše dva sustava OIE po kućanstvu, odnosno maksimalno do dva puta po 15.000 kuna. Ostatak vrijednosti investicije građani će financirati vlastitim sredstvima.

Za provođenje projekta osigurano je ukupno 310.000 kuna, od čega su 248.000 kuna sredstva Fonda, a 62.000 kuna sredstva gradskog proračuna. Pribroje li se tome i sredstva koja će osigurati sami građani, u projekte obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području Grada Novigrada-Cittanova ovim projektom bit će uloženo minimalno 620.000 kuna.

Prihvatljive su investicije isključivo u obiteljske kuće. Obiteljska kuća u smislu ovog natječaja je legalna zgrada građevinske bruto površine do 400 četvornih metara, u kojoj je više od 50 posto bruto podne površine namijenjeno stanovanju, s najviše dvije stambene jedinice (kućanstva), izgrađena na zasebnoj građevnoj čestici.

Treba naglasiti kako građani ne smiju započeti s provođenjem investicije, odnosno prihvatljivi su samo troškovi nastali nakon objave konačne bodovne liste i odabira korisnika sufinanciranja.

Ovim projektom željelo se ostvariti nekoliko ciljeva, među ostalim podići svijest građana o važnosti korištenja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, potaknuti građane na primjenu obnovljivih izvora energije u vlastitom domu, povećati broj kućanstava koji kao energente za grijanje i pripremu tople vode koriste obnovljive izvore energije, potaknuti investicije u obnovljive izvore energije, smanjiti emisiju onečišćujućih tvari u okoliš i potrošnju fosilnih goriva, te povećati gospodarske aktivnosti (dobava, ugradnja i održavanje sustava za grijanje i pripremu tople vode).

Komentirajte prvi

New Report

Close